avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie doar pe 1/2 din apartament ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie doar pe 1/2 din apartament ?

Mama mea i-a facut act de vanzare cumparare cu uzul fruct viager surorii mele fara a primii contravaloarea apartamentului. Actul a fost facut intre mama mea si sora mea (doar cele 2 semnaturi sunt pe contract), dar se specifica ca sora mea e casatorita, drept urmare si sotul ei devine proprietar, fara a fi nevoie sa semneze acel act.
Dupa decesul mamei, am deschis proces pentru a culege rezerva succesorala avand ca parat pe sora mea (fara a fi parat si sotul acesteia). Evident se întrunesc elementele unei donatii deghizate. La intampinarea formulata de avocatul paratei, acesta sustine ca donatia opereaza doar asupra 1/2 din apartament, intrucat nu am formulat plangere si asupra sotului surorii mele.
As dori sa fiu lamurit daca plangerea mea e corecta sau avocatul partii adverse are dreptate ? Multumesc.
Mi se pare o struțocămilă (vedeți mai jos de ce) și mă îndoiesc că instanța o să accepte așa ceva, dar s-ar putea să greșesc - aici colegii avocați vă vor putea sfătui mai bine.

Deci, din ce înțeleg eu, dumneavoastră nu ați solicitat desființarea contractului de vânzare-cumpărare pe motivul neplății prețului (care este un element esențial al vânzării și fără de care nu putem vorbi despre o vânzare), ci ați solicitat reducțiunea unei... vânzări, în ideea că ar echivala cu o donație. Nu v-ar fi fost mai comod să solicitați anularea vânzării, în baza art. 1665 din Codul civil, caz în care v-ați fi scutit și de niște bătăi de cap cu reducțiunea?...

În fine... păi, dacă instanța vă va accepta reducțiunea, înseamnă că va considera acel act ca fiind într-adevăr donație (reducțiunea neputând opera decât pt. donații), ceea ce înseamnă că, în ceea ce privește dobândirea bunului, nu a mai operat art. 339 din Codul civil (ori art. 30 din Codul familiei), ci art. 340 (respectiv art. 31), adică bunul nu a mai devenit comun prin efectul legii (și nici prin convenție, că soțul n-a participat la act), așa că soțul nu mai e proprietar, deci ce treabă mai are el în toată această ecuație?!...

PS: Este drept că în ambele articole (339 din Codul civil / 30 din Codul familiei) se specifică faptul că bunul dobândit este propriu cu excepția cazului în care dispunătorul a prevăzut în mod expres că va fi comun, dar în situația dv. dispunătorul n-a prevăzut nimic pentru că el nu a făcut o donație, ci o vânzare pe care vreți s-o transformați acum în donație. Acum sincer... chiar vorbim de animus donandi?... - și dacă da, atunci inclusiv pentru soț?...
Avocatul meu a cerut revocarea donatiei, invocând atat art. 1665 cat si art. 1091 alin.4 din NCC.
Păi art. 1665 se referă, așa cum am spus, la anularea vânzării atunci când s-a făcut fără intenția de a fi plătit prețul. Dacă s-ar anula, atunci s-ar anula în întregime, că doar prețul n-a fost plătit de niciunul dintre soți. Vânzarea se anulează în acest caz pentru lipsa unui element, nu pentru neîndeplinirea vreunei obligații de una din părți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)
Contestare vanzare-cumparare nicolaebalta nicolaebalta Buna ziua. Am auzit ca in cazul unei vanzari-cumparari fictive a unui apartament, adica fara a se plati in realitate pretul respectivului apartament, ... (vezi toată discuția)