avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare imobil cu valoare de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare imobil cu valoare de donatie

Buna ziua. Am umatoarea speta: o mama, proprietara a unui apartament, si-a exprimat dorinta de a face o donatie pentru fiica sa. La notar i s-a explicat ca un act de vanzare are forta probanta mai mare decat donatia, care poate fi oricand revocata (ceva de genul "vanzarea bate donatia"). Femeia, credula, a mers pe mana notarului si a acceptat sa vanda imobilul, s-a stabilit un pret minim, care nu s-a mai platit, mergandu-se pe ideea ca mama n-o sa ia bani de la copilul sau.
Problema este ca la data perfectarii contractlui, fiica era casatorita, deci apartamentul intra in categoria bunurilor comune cu sotul. Acesta, vazandu-se poprietar fara sa dea un ban, si-a schimbat comportamentul, a inceput sa fie violent si in cele din urma femeia a plecat de acasa ca sa nu mai fie batuta si injurata. Intrebarea mea este daca pot sa merg in instanta cu o cerere in simulatie, desi nu am niciun un act secret, in acest caz simulata fiind doar intentia femeii de a-i transfera fiicei si ginerelui dreptul de proprietate, in realitate ea dorind doar sa-i faca acest cadou fiicei sale. De altfel in contract este stipulat in concret ca "vanzatoarea vinde fiicei sale" imobilul.
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: luckyfoxy , utilizator 10:04, 22 Iunie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vanzatoarea mai are si alti copii, unul dintre acestia poate ataca actul de vanzare-cumparare cu motivarea ca prin acest contract a fost inlaturat de la succesiunea mamei.
Daca cumparatoarea este singurul copil, promovatio actiune in nulitate absoluta pentru unul din din urmãtoarele motive:
- preţul este neserios;
- preţul nu a fost plãtit, pãrţile simulând doar încheierea unui contract de vânzare-cumpãrare
- contractul fiind încheiat cu scopul de a-i frauda interesele, cauza este ilicitã;
- ati fost gresit sfatuiti de catre notar.
Cred ca vom merge pe anulare pentru motivul neplatii pretului si gresita indrumare de la notar. Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare simulata pentru a scoate bunul de la masa succesorala marius29_86@yahoo.com marius29_86@yahoo.com Eu am doua fiice si doresc sa ii dau casa uneia dintre ele. In cazul in care ii vand casa (fictiv, pentru ca n-are bani sa-mi dea), cealalta fiica poate sa ... (vezi toată discuția)
Donatie mascata - contract vanzare-cumparare energising energising Parintii mei i-au vandut fiicei si ex-ginerelui printr-un act de vanzare cumparare etajul imobilului si 1000 mp indivizi din suprafata totala de 3000mp. In ... (vezi toată discuția)
Cmparare apartament pentru fiica mea egkertsou egkertsou doresc sa cumpar un apartament fiicei mele ,care este maritata de 10 luni. Dat fiind ca acest apartament va fi cumparat de mine(din banii mei ) as dori sa ma ... (vezi toată discuția)