avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare cote mostenite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare cote mostenite

buna ziua,

s-a incheiat la notar de succesiune in care scrie clar ce fractiune revine fiecarui mostenitor.
intrebare : in acest stadiu, cum se poate incheia vreun act prin care unul din mostenitori renunta la partea lui de mostenire in favoarea altuia ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 14:33, 26 Septembrie 2013
Declaratia de renuntare la mostenire se face in forma autentica, la orice notar public.
Daca se doreste ,,renuntarea'' in favoarea altui mostenitor, in realitate vorbim de un act de acceptare a mostenirii urmat de un act de instrainare a fractiunii de mostenire cuvenita. Mai exact, in discutie este vorba de o donatie in favoarea unui alt mostenitor. De altfel, si in aceasta ipoteza este necesara forma autentica.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
samyra79, utilizator
Daca aveti deja certificat de mostenitor, puteti incepe procedura partajului . La partaj puteti face o intelegere ( la mediator) prin care celalalt mostenitor ia toate bunurile si dumneavoastra va revine o sulta ( o suma de bani ) minima.
Nici poveste! Nu e obligatoriu sa faceti intelegerea la mediator! Daca toti mostenitorii sunt prezenti si au capacitate deplina de exercitiu ( peste 18 ani; nu exista printre mostenitori persoane puse sub interdictie judecatoreasca ), partajul se poate realiza prin buna invoiala, in forma in care doriti. Dar in masura in care printre bunurile succesorale se afla imobile, conventia de partaj trebuie incheiata in forma autentica. Asadar, tot la notar ajungeti!
Daca ati vorbit de fractii este clar ca actul eliberat de notar este certificat de mostenitor.
Puteti face un partaj pe cale amiabila la notar cu privire la bunuri. Partajul se face fie prin atribuire de bunuri fiecarui copartajant, fie prin atribuire de bunuri contra unei sulte, adica suma de bani.
Daca vreti sa cedati partea dvs far a a primi nimic in schimb este o donatie.
Daca va intelegeti nu aveti nevoie de mediator, caci acordul de mediere este supus fie instantei fie notarului.
Pentru bunurile imobile aveti nevoie de cadastru si intabulare pt a effectua partajul sau donatia.
Partajul este scutit de impozit. donatia este scutita de impozit pt rude pan a la grad 3 inclusiv.
Ati facut succesiunea, aveti certificat de mostenitor. In acest caz, la acelasi notar se pot da declaratii de renuntare/donatie, daca partile implicate sunt de acord.

Alte discuții în legătură

Donatie sau act vanzare cumparare adrianc007 adrianc007 Buna ziua, As dori sa cumpar 1/2 din partea fratelui meu dintr-un apartament, mostenit de la parinti. Succesiunea este facuta dupa tata si dupa mama. Cum este ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune toobz toobz buna ziua,in urma decesului mamei am facut succesiunea si mostenitorii sunt 3 copii plus sotul mamei .dupa discutii avute impreuna am decis de comun acord ca ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)