avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate sa renunt la mostenire daca am deja ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate sa renunt la mostenire daca am deja certificat de mostenitor

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
In 2009 am facut succesiunea in urma decesului mamei pentru un apartament. Eu am acceptat mostenirea si am certificat de mostenitor pentru 1/2 din apartament iar tatal meu a renuntat la mostenirea din partea mamei si i-a ramas doar partea lui de 1/2 din apartament.
Va rog sa-mi spuneti daca se poate sa renunt acum la aceasta mostenire daca am certificat de mostenitor pentru 1/2 din apartament din 2009. Se poate anula acest certificat de mostenitor pe care il am? As putea sa renunt in favoarea tatalui meu sau cum as putea sa nu mai am aceasta mostenire? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:31, 26 Septembrie 2013
Pt ce sa anulati acest certificat de mostenitor?! O data ce ati acceptat si dezbatut mostenirea nu aveti decat a dona partea dvs tatalui dvs sau unei alte persoane sau de a face un partaj cu tatal dvs.
Daca doritti sa cedati partea dvs fara sa primiti nimic in schimb faceti o donatie in fata notarului. Pentru bunurile imobile aveti nevoie de cadastru si intabulare,
Donatia este scutita de impozit pt rude pana la grad 3.
Co-parte din dreptul de proprietate, odata ce este individualizata, poate fi transmisa, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros, catre un comostenitor sau catre o terta persoana.
Multumesc pentru raspuns.

Eu vreau sa anulez acest certificat, ca mi-am dat seama ca nu trebuia ca eu sa accept mostenirea. Si pentru ca eu am accept mostenirea, tatal meu a renuntat la mostenire. Dar inteleg nu se poate anula certificatul de mostenire, ci pot doar sa donez sau sa vand. Nu se poate anula acest certificat de mostenire nici daca se face din nou succesiune, daca atat eu cat si tatal meu dorim alta succesiune? Sau nu se poate face iar succesiunea?
Nu. Nu se poate.
Odata acceptata o mostenire nu se mai poate renunta la ea.

Care este RATIUNEA pentru care doriti asa ceva? Ce urmariti de fapt!?

Nu trebuie sa-mi raspundeti (chiar daca stiu bine ca acel "mi-am dat seama ca nu trebuia ca eu sa accept mostenirea" n-a rasarit asa dintr-o data ... :) fiindca era o noapte fara luna)

Asemenea intrebari le adreseaza avocatul in biroul lui pentru a afla care este scopul real urmarit si calea de a ajunge la el.

Alte discuții în legătură

Donatie de drepturi de mostenitor Emanuel Sieber Emanuel Sieber Buna ziua, mama mea este stabilita in strainatate de 20 de ani. In Romania are doua surori vitrege. Bunica mea, mama celor trei surori (a mamei mele si a ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala filofteea filofteea buna ziua, zilele trecute am terminat cu masa succesorala dupa tata. Mama traieste (3/4 cota), suntem 4 frati(1/4 cota) . Unul din frati a decedat, partea lui ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)