avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MASA SUCCESORALA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MASA SUCCESORALA

buna ziua, zilele trecute am terminat cu masa succesorala dupa tata. Mama traieste (3/4 cota), suntem 4 frati(1/4 cota) . Unul din frati a decedat, partea lui a revenit cumnatei si nepotului.
1) care sunt pasii pe care trebuie sa -i urmam mai departe ?
2) mama noastra vrea ca partea ei de 3/4 s-o imparta intre cei trei copii in viata, fara sa-i dea ceva cumnatei. Se poate ?
3) cum se poate rezolva problema de la pct. 2, sa fie definitiva si irevocabila.

multumesc
Buna ziua,
Daca succesiunea s-a dezbatut atunci ati intrat in posesia certificatelor de mostenitor.
Cu aceasta ati terminat tot in privinta acelei dezbateri.
Cat priveste dorinta mamei dumneavoastra, aceasta sa nu uita ca de pe urma copilului domniei sale decedat a ramas un nepot care, poate, MERITA SI EL CEVA DE LA TATAL DECEDAT.
Daca nu-i poate oferi caldura si iubirea care-i va lipsi o viata intreaga atunci poate sa-i ofere macar ceva material.
Daca doreste ca sa nu dea nurorii (nu inteleg de ce nu) atunci poate sa doneze partea domniei sale minorului (nepotului ei) si restul sa doneze celor trei copii ramasi.
Poate se gandesc copii ei sa o dea pe urma afara din casa ei si sa o primeasca doar nepotul pe care a vrut sa il nedreptateasca.
Mama mea este tintuita in scaun cu rotile, este internata la un camin de batrani, deoarece noi toti lucram, avem casele noastre toti. Apartamentul mamei sta gol de doi ani. Plata acelui camin costa, o parte se suporta din pensia ei iar inca pe atata + medicamente le suportam noi, cei trei frati, cumnata si nepotul nu vor sa plateasca. ,, sa va spalati pe cap cu ea,, era raspunsul lor.

Daca ati fost Dvs la mama mea si i-ati dus un pachet de biscuti, asa au fost si i-au dus si ei.

Asa ca, stiind aceste lucruri, banuiesc ca n-o mai judecati pe mama pentru hotararea ei.

va multumesc



[edit : sters citat mesaj anterior succesiv - @filofteea, nu mai citati mesajele anterior succesive]
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
daca va ganditi la intrarea in posesia a bunurilor succesorale, va trebui sa faceti partajul pe bunuri....la notar sau la instanta de judecata daca nu va intelegeti, bunurile fie se vor imparti fizic daca e posibil fie se atribuie cuiva care le va plati celorlalti sultele in bani......
este vorba doar de un apartament cu doua camere. Ideea este ca partea mamei 3/4 sa ramana la cei trei copii in viata. O poate dona? O poate vinde?

aceasta sulta poate fi oricat? vreau sa zic, ca poate cere oricat pe partea ei??


[edit : conexare mesaje succesive - @filofteea, in cel mult 30 de minute de la prima postare o puteti modifica, completa, rectifica dupa caz, fara a posta succesiv]
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
Dezbaterea succesorala este operatiunea finalizata cu emiterea certificatului de mostenitor .(dezbaterea succesorala este initiata pe cale notariala, cand nu exista disensiuni intre comostenitori).


Odata ce este acceptata succesiunea (expres sau tacit ), sunt stabilite cotele-parti din dreptul de proprietate, bunurile cuprinse in masa succesorala, precum si calitatea de mostenitor.

Odata ce este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate (cota ideala , abstracta, matematica ) , aceasta poate fi instrainata, cu titlu gratuit, ori cu titlu oneros.


Nu este necesara, insa , sistarea starii de indiviziune, prin imparteala.


Partajarea poate surveni oricand, punand capat starii de coproprietate , prin imparteala in natura, ori prin remirerea unui echivalent banesc,

In ipoteza in care apar neintelegeri, investiti instanta de judecata.


(judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune. care este procedura când unul dintre moștenitori a decedat înaintea lui de cujus? elmasica@yahoo.com elmasica@yahoo.com Buna seara. Va rog sa ma lamuriti in privinta dezbaterii succesiunii unei case ramase de la mama. Noi eram 6 frati, unul din noi a decedat anul trecut, iar ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog ,daca puteti sa-mi clarificati : cum vin nepotii ... miliuta miliuta Buna ziua Va rog ,daca puteti sa-mi clarificati : Cum vin nepotii la mostenirea tatalui decedat?In parti egale cu ceilalti 3 frati in cazul nostru?sau vin ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)