avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat

O salariata isi poate lua soacra ca si coasigurat?Ce documente trebuie sa prezinte la firma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:53, 24 Septembrie 2013
1. Citite pe:
[ link extern ] /

2. De acolo va redau urmatoarele:
„În cazul coasiguraţilor persoanelor angajate, situaţia se prezintă astfel: soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă”.

3. Prin "parinti" eu inteleg si "socrii" daca sunt in intretinerea ginerelui sau a nurorii.
@ simonaoprica

Nu are cum sa-si ia soacra ca si asigurat.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Multumesc pentru raspunsuri,asa gandeam dar am vrut sa fiu sigura deoarece salariata sustine ca o poate lua coasigurat.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Nu are cum sa o ia ca asigurat. Legea este clara .. parintii pot fi coasigurati si nu socrii.

Sotul doamnei isi poate lua mama ca si coasigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat cadru militar JohnV JohnV Buna ziua, Intrebarea mea este: poate un cadru militar sa ia ca si coasigurat pe soacra sa? De la compartimentul financiar mi-au spus ca este ok, ba chiar am ... (vezi toată discuția)
Coasigurat corinaciobanu corinaciobanu buna ziua, as dori sa stiu daca se poate lua in evidenta ca si coasigurat concubinul/concubina care nu are servici. (vezi toată discuția)
Coasigurare medicala mihaiclaudiugabriel mihaiclaudiugabriel Am o fiica in varsta de 19 ani si as dori sa beneficieze de coasigurare medicala din partea mea . Se poate si in ce conditii ? Mentionez ca fiica mea sta ... (vezi toată discuția)