avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala pentru distrugere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala pentru distrugere

Buna ziua!
Pe cat de scurt se poate supun atentiei Dvs. urmatoarea speta:
In urma cu aprox. doua saptamani pe o strada privata(drum de servitute), se afla un imobil de locuinte ce are la demisol garaj cu doua usi automate alaturate, pentru iesirea respectiv intrarea autoturismelor. Cineva a parcat masina in dreptul lor, in conditiile in care erau suficiente locuri libere de parcare in jur, blocand astfel accesul in garaj. Mentionez chiar daca nu este important probabil ca, chiar in aceste conditii putea sa opreasca mai in fata sau mai in spate astfel blocand doar una din cele doua iesiri nu chiar in mijloc blocandule astefel pe ambele. Intre timp eu am incercat sa plec de acasa cu copilul (1.4 luni) la doctor pentru ca avea febra destul de mare si m.am vazut in imposibilitatea de a putea sa parasesc garajul.
Buun!
In prima faza am claxonat de cateva ori in speranta in care va aparea proprietarul. Dupa am coborat din masina si am lovit masina usor cu palma cu intentia de a porni alarma, chiar am impins.o in idea de a creea balans si sa sune alarma. Mentionez ca nu i.am provocat niciun fel de paguba din punctul meu de vedere. Intre timp am observant ca are nr de telefon pus pe bord si am apelat nr. respectiv de aproximativ 4 ori intr.un interval de 30 minute degeaba.
Dupa acest interval a aparut proprietarul si a avut loc un schimb de replici in contradictoriu fara sa ii aduc injurii, dupa care acesta a plecat. Dupa aproximativ o saptamana am fost citat telefonic de catre un domn politist, cu privire la faptul ca pe numele meu s.a depus o plangere pentru distrugere de catre proprietarul autoturismului cu pricina.
Mai departe! Dansul reclama faptul ca i.am vandalizat masina si ca are pe capota spate sau fata (n.am retinut exact) o indoitura, de aprox. 3mm si avand o lungime de aprox 5-7cm pe care chiar daca are casco doreste sa o platesc eu. Din punctual meu de vedere eu nu i.am provocat nicio indoitura cand am incercat sa imping masina. Sunt un tip onest si nu.mi sta in caracter asa ceva. Oricum in declaratia pe care am dat.o la politie, am recunoscut contactul cu masina si faptul ca am dorit sa.i activez alarma dar fara sa.i provoc din punctul meu de vedere vreo deteriorare. Mai mult am si doi martori, vecini de acolo de pe strada care au asistat permanent la incident daca pot sa.l numesc asa. Astazi dupa ce.am dat declaratia, domnul politist mi.a luat si amprentele pentru a le compara cu cele prelevate de pe autoturismul cu pricina(nu pot sa va spun in cuvinte cum m.am simtit cu amprentele si pozele cu numerele alea in fata) si mi.a spus ca se gandeste sa faca o confruntare intre mine si martorul lor. Mi.a mai recomandat de asemenea sa.i platesc eu paguba ca sa stingem orice actiune. Pentru faptul ca persoana care a depus plangerea a avut permanent o atitudine flegmatica si superioara si n.a masifestat niciun moment intelegere pentru faptul ca eu ma grabeam si eram cu copilul bolnav ma simt indreptatit sa refuz orice intelegere amiabila pentru ca din punctual meu de vedere defapt eu ma simt cel prejudiciat si hartuit de acesta. Chiar daca prin absurd eu i.am provocat indoitura cu toate ca nu cred pentru faptul ca as fi observant zic eu asa ceva sunt dispus sa suport amenda de orice fel dar nu vreau sa manifest intelegere fata de oameni de asemenea facture si sa.i platesc eu paguba platesc paguba. Ca si ultima mentiune tin sa precizez ca este pentru prima oara in viata mea cand i.au contact cu politia.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Ce risc sa patesc eu in acest caz?
2.In cel mai urat caz, risc sa primesc vreo amenda penala sau ceva care sa apara in cazier?

Ce ma sfatuiti sa fac tinand cont ca sunt o persoana onesta si nu.mi face bine deloc situatia aceasta in care sunt pus acum?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile Dvs.
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 15:58, 24 Septembrie 2013
Din punctul meu de vedere, dacă totuși refuzați calea amiabilă, riscați cel mult o amendă administrativă, care nu se trece în cazier.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.

Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspunsurile promte.
Autoturismul in speta este unul privat in intregime. Din pacate decizia meu de a refuza concilierea este un raspuns pertinent (in acceptiunea mea), pentru comportamentul afisat ulterior de catre persoana in cauza, fara sa.si ceara nicio secunda scuze pentru faptul ca m.a inoportunat sa.mi duc copilul la doctor.
In cazul in care se decide sa suport o amenda administrativa o pot contesta?
Sfatul meu este sa nu achitati deocamdata nimic, pana cand nu se va efectua o expertiza, care sa stabileasca paguba.
Mai asteptati sa vedem cum decurg lucrurile, poate nu va achita onorariul expertului.
Interesati-va totusi de stadiul dosarului la intervale regulate de timp.
Eventuala amenda o puteti contesta.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
Francisc Gerber, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paguba de 2500 de euro g1991 g1991 Buna seara Lucrez la o casa de schimb valutar de 6 luni, cu cateva zile in urma a venit un client sa schimbe 5000euro. Mi.a dat banii pe rand mai intai 4000 ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala nic1 nic1 sotul meu a introdus o asemenea ordonanta deoarece considera ca eu,sotia lui i.am ingradit dreptul de a uza de autoturismul proprietate ... (vezi toată discuția)
Urgent va rog Victoria29 Victoria29 Buna ziua,s.a facut o plangere penala impotriva mea in urma cu aprox. o luna si jumatate,am angajat un avocat intre timp pt. aparare,astazi am fost sunata de ... (vezi toată discuția)