avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Clarificare exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Clarificare exercitare autoritate parinteasca

Va rog ajutati-ma cu un sfat sigur. Sunt divortat de 3 ani, iar fostei mele sotii i-au fost incredintatii 2 copii minori. Acum ea doreste sa plece din tara, insa cu rugamintea de a lasa sub grija mea 1 copil pentru cat timp este ea plecata din tara. Eu doresc sa o ajut, insa cu conditia ca aceasta schimbare temporara sa se faca pe cale legala. Unde trebuie sa mergem pentru ca ea sa dea aceasta declaratie? la autoritatea tutelara, la asistenta sociala sau la notar? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:22, 26 Septembrie 2013
Conform art.403 din Codul civil in vigoare, modificarea masurilor luate cu privire la copii in urma unui divort (incredintarea lor spre crestere, domiciliul statornic, pensie intretinere) pot fi modificate de instanta de tutela la cererea oricaruia dintre parinti, a unui membru al familiei, a copilului, a institutiei de ocrotire sau a procurorului. Conform art.46 din legea 71/2011 pot fi modificate si dispozitiile hot. jud. date inainte de 1 oct.2011. Cu alte cuvinte, dupa pararea mea, o simpla declaratie notariala nu este suficienta.
Din ce stiu eu o mediere ar fi cea mai simpla si rapida solutie (cu atat mai mult cu cat sunteti deja de acord) pentru ca mediatorul inainteaza solutia la judecatorie si aceste cazuri sunt "judecate" mai repede.
Dar mai bine mergeti la un mediator si intrebati.
Conform legii nu e de ajuns o declaratie; totusi, proiecte imbecile de lege vin sa spuna ca, la plecarea in strainatate, parintii trebuie sa dea niste date si o declaratie... stupid.
Faceti o declaratie notariala privind pensia de intretinere in perioada asta si toate aspectele. Totusi, copiii sunt ok cu aceasta separare si modificare?
Acel proiect de lege imbecil a fost adoptat de Camera Deputatilor si mai are nevoie de promulgare. Dupa 90 de zile de la promulgare, intra in vigoare. Deci cel tarziu la inceputul lui ianuarie 2014, modificarile la Legea 272/2004 vor fi in vigoare.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
Admin, administrator
Mai exact despre ce proiect de lege este vorba? Sa il citesc eu :D.

Alte discuții în legătură

Incredintare minor prin declaratie la notar gabriel-o gabriel-o buna seara! as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, ... (vezi toată discuția)
Acord mediere pentru ca minorul sa calatoreasca cu mama in strainatate pe perioada nedeterminata DanyD DanyD Se poate incheia un Acord de mediere prin care parintii minorului sunt de acord ca minorul sa calatoreasca în Italia, însoţit de mama sau de bunica maternă ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)