avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord mediere pentru ca minorul sa calatoreasca cu ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord mediere pentru ca minorul sa calatoreasca cu mama in strainatate pe perioada nedeterminata

Se poate incheia un Acord de mediere prin care parintii minorului sunt de acord ca minorul sa calatoreasca în Italia, însoţit de mama sau de bunica maternă , ori de câte ori doreşte, pe perioadă nedeterminată, fără să mai fie necesara a altă Declaraţie de Acord dată prin notariat ?
Evident, acordul de mediere astfel incheiat va fi apoi autentificat la notar.

Parintii minorului nu au fost niciodata casatoriti si nu mai sunt impreuna imediat dupa ce s-a nascut minorul.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:58, 10 Mai 2014
Nu este important daca parintii au fost sau nu casatoriti, ci daca tatal a recunoscut copilul si daca parintii exercita in comun autoritatea parinteasca. Mai popular spus, daca au custodie comuna. Presupun ca da.

Daca minorul calatoreste insotit doar de unul dintre parinti, acesta va trebui sa detina un acord in forma autentica al celuilalt parinte privind deplasarea copilului in tara/tarile de destinatie, in perioada respectiva.

Daca minorul calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora (bunica), poate sa paraseasca tara numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti.

Daca doar unul dintre parinti detine custodia copilului, este nevoie de acordul parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

Declaraţia trebuie sa contina acordul acestora/acestuia (de la caz la caz) cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor in tara sau tarile de destinatie, in perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.

Deci nu poate fi facut un acord general valabil si fara limita de timp, din punctul meu de vedere, ci cate unul pentru fiecare deplasare, cu datele concrete pentru fiecare situatie. In plus, un acord incheiat la mediator se justifica daca parintii au un conflict cu privire la acest aspect, pentru ca, oricum, este nevoie de acordul autentic, notarial. Notarul nu autentifica acordul dat la mediator in sensul ca ii aplica o stampila, ci redacteaza, in baza acordului de mediere al parintilor, un acord in forma autentica, cu prevederile mentionate mai sus. Deci platiti si mediatorul si notarul.

Daca faceti un acord de mediere general, fara limita de timp, nu veti fi salvat de obligatia de a va prezenta de fiecare data la notar, pentru a vi se verifica consimtamantul, in vederea redactarii acordului autentic pentru deplasarea respectiva.
Va multumesc D.na mediator!
Exista cumva vreo norma (art. in Legea nr. 248/2005 sau nr. 272/2004 ) care sa prevada o anumita perioada determinata pentru calatoria minorului in strainatate?
Din continutul art. 30 (1) lit. b din L:248/2005 se face vorbire doar despre acordul cu privire la perioada in care minorul calatoreste in strainatate, fara sa fie indicata in acest sens vre-o limita.
Nu stiu sa fie prevazuta undeva o astfel de limitare, insa am auzit ca politia de frontiera nu ar accepta declaratii pentru perioade mai mari de 1 an de zile.
Sunati la 021 9590, e numarul Politiei de frontiera.
Sau trimiteti un e-mail:
[ link extern ] /
La finalul paginii este scris asta:

Puteti inregistra cererea dumneavoastra aici!

Faceti click pe aici, se deschide un camp unde completati intrebarea. In mod sigur veti primi raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura iesire din tara minor knight_ess knight_ess Am urmatoarea situatie: minor in varsta de 17 ani, incredintat mamei in sentinta de divort in 1998, cu mentiunea ca aceasta are obligatia de a permite tatalui ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Parasirea romaniei de catre un minor neinsotit ally_badboy ally_badboy buna, as vrea sa stiu ce acte sunt nencesare pentru a putea un copil de 16 ani parasi romania neinsotit. Suntem stabiliti in Italia iar in luna noiembrie ... (vezi toată discuția)