avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura iesire din tara minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura iesire din tara minor

Am urmatoarea situatie: minor in varsta de 17 ani, incredintat mamei in sentinta de divort in 1998, cu mentiunea ca aceasta are obligatia de a permite tatalui vizite de doua ori pe luna si in concediu, va trebui sa plece din tara in cadrul unui proiect, insotit de profesor. Are nevoie de procura notariala din partea tatalui sau este suficienta declaratia mamei si hotararea de divort?
Mentionez ca familiile nu tin legatura, iar medierea pentru obtinerea procurei ar trebui facuta de profesorul in cauza.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:42, 24 Ianuarie 2015
nu aveti nevoie de procura...este suficienta hotarararea de divort in original si copie autentificata....si declaratia dvs la notar,iar profesorul trebuie sa aiba asupra lui cazierul in perioada de valabilitate.pentru alte nelamuriri puteti suna gratuit la politia de frontiera.021 9590

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015
EU_solicitor, utilizator
Nu are nevoie de declaratia de acord a tatalui, este suficienta declaratia de acord a mamei si hotarare de divort legalizata.

Legea 248/2005 mod. si compl. prin Legea175/2013
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.............................................
d) minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,a parintelui care exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate a insotitorului respectiv."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara alispopa alispopa Divortata cu copil, am sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul este in ingrijirea mea, din anul 2006 ( copilul are 14 ani). Doresc sa intreb daca ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de acordul tatalui? anonima70 anonima70 Buna ziua!Daca parintii sunt divortati de 8ani,sentinta este definitiva si irevocabila copilul este incredintat mamei, la calatorie in strainatate mai e nevoie ... (vezi toată discuția)