avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am vandut o masina dar am ramas cu ea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am vandut o masina dar am ramas cu ea

Acum un an, am vandut unei PF un obiect (masinarie) de mari dimensiuni, urmand sa-mi plateasca in rate lunare egale timp de un an, iar ca si garantie ne-am inteles verbal ca nu ia masinaria pana nu expira contractul si am toti banii. Am facut o chitanta de mana la notar in care am specificat doar ca am vandut obiectul respectiv la cutarescu, el avand obligatia sa-mi trimita in cont, lunar suma de...Fara alte precizari.
In primele 3 luni mi-a pus in cont rata intreaga, dupa care pe motiv ca nu sta bine cu banii, mi-a pus doar 30% din rata lunara, lunar.
Zilele astea tocmai a expirat contractul. Banii nu i-am primit nici macar jumatate din total si mai rau este ca respectivul nu "are timp" sa vina sa ia acel obiect de pe terenul meu (proprietate privata). Am nevoie de spatiu de depozitare si acea masinarie ma incurca (intinzandu-se pe 300 mp).
Ce pot face? Il pot forta intr-un fel sa-mi recuperez banii si sa-l fortez sa-si ia masinaria cat mai repede de pe teren?
Cum? Care sunt pasii legali? Avand in vedere ca el nu prezinta interes pentru a respecta contractul, pot sa vand masinaria altcuiva? Trebuie sa restitui banii? Pot sa o scot in drum? Cine decide ce pot face?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Business_man , utilizator 22:23, 28 Septembrie 2013
il chemati la mediere si vedeti ce stabiliti
Probabil ca nici cumparatorul nu prea are nevoie de utilaj, de nici macar nu vine sa il ridice.
Daca ati fi incheiat un contract explicit, acum va era de folos. Cum insa nu ati facut acest lucru, incercati sa o dregeti de acum inainte si trimiteti-i o notificare, prin executorul judecatoresc, in care sa ii spuneti ce doriti dvs. cu privire la acel bun: sa vina sa il ridice, cu plata integrala a ratelor restante intr-un termen de 30 zile, de exemplu; sa ii spuneti ca, in cazul in care nu indeplineste prima conditie, se pierde suma de bani data initial ( acum, trebuie sa vedeti despre ce suma e vorba!); veti trece la vanzarea vunului catre o alta persoana.
Business_man a scris:

Am facut o chitanta de mana la notar in care am specificat doar ca am vandut obiectul respectiv la cutarescu, el avand obligatia sa-mi trimita in cont, lunar suma de...Fara alte precizari.
In primele 3 luni mi-a pus in cont rata intreaga, dupa care pe motiv ca nu sta bine cu banii, mi-a pus doar 30% din rata lunara, lunar.
Zilele astea tocmai a expirat contractul. Banii nu i-am primit nici macar jumatate din total si mai rau este ca respectivul nu "are timp" sa vina sa ia acel obiect de pe terenul meu (proprietate privata). Am nevoie de spatiu de depozitare si acea masinarie ma incurca (intinzandu-se pe 300 mp).
Ce pot face? Il pot forta intr-un fel sa-mi recuperez banii si sa-l fortez sa-si ia masinaria cat mai repede de pe teren?
Cum? Care sunt pasii legali? Avand in vedere ca el nu prezinta interes pentru a respecta contractul, pot sa vand masinaria altcuiva? Trebuie sa restitui banii? Pot sa o scot in drum? Cine decide ce pot face?
Multumesc.

1-Ori este chitanta de mana ori este inscris autentificat la notar >>
2-Fie il notificati cu obligatia de a respecta contractul si a achita obligatiile asumate,fie apelati la mediator

1. Am mers la notar si am explicat ce dorim sa facem. Notarul a zis ca eu neavand acte prin care sa dovedesc ca masinaria este a mea, ne poate face o "chitanta de mana". Am platit 150 ron la notar, a pus un timbru notarial si ne-a dat cate o copie. Deci nu stiu cum se cheama.
2. Contractul fiind expirat (de cateva zile), mai are vreo valoare daca merg cu el la executor?
3. Cum sa il "notific"? Eu, personal printr-o scrisoare sau executorul? Acel contract are titlu executoriu?
4. Medierea este imposibila, fiind din parti paralele ale Romaniei.
5. Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Week-end placut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedumerire costelus3 costelus3 In urma cu 2 luni am semnat un antecontract in vederea cumpararii unui teren , valoarea reala a terenului fiind de 7500 de euro , iar in antecontract fiind ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut atomol atomol Am imprumutat acum un an un ,,prieten,, cu o suma de bani .Am facut o chitanta de mana in care se specifica inapoierea banilor in maxim 3 luni .Acum prietenul ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta adrianadamian2009 adrianadamian2009 Speta este urmatoarea: In cursul lunii iulie am predat unei galerii de arta din Bucuresti cateva obiecte spre vanzare. Persoana care a preluat obiectele, ... (vezi toată discuția)