avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Modalitate participare procedura atribuire - ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Modalitate participare procedura atribuire - subcontractor si tert sustinator

In cadrul unei proceduri de atribuire a unui contract de lucrari are dreptul un operator economic X care are calitatea de subcontractor nominalizat si totodatata si tert sustinator pentru un operator economic ofertant Y, sa fie tert sustinator pentru alt operator economic ofertant Z, in aceeasi procedura de atribuire.

Constatam ca art 46 din OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza numai situatia in care operatorul economic depune o oferta individuala si / sau comuna (in asociere). Asadar, nu are dreptul ca pentru aceeasi procedura :

- sa depuna doua sau mai multe oferte individuale si / sau comune

- sa depuna o oferta individuala / comuna si sa participe totodata si ca subcontractant al unui alt ofertant

- sa depuna o oferta individuala / comuna si sa participe totodata si ca tert sustinator al unui alt ofertant.

Astfel potrivit interpretariii Art 46 din OUG 34/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul aceleiasi proceduri, un operator economic X poate fi subcontractant si tert sustinator pentru operatorul economic ofertant Y si totodata poate fi tert sustinator pentru un alt operator economic ofertant Z - atata vreme cat X nu participa cu oferta individuala / comuna.

Va multumim anticipat pentru raspuns,
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 20:47, 26 Septembrie 2013
Poate fi subcontractant/tert pentru mai multi ofertanti in aceeasi procedura, intrucat responsabilitatea juridica este doar a ofertantilor. Am intalnit astfel de situatii.


Mi se pare mai interesanta ideea sa fie subcontractant si tert pentru acelasi ofertant in acelasi timp, pentru ca nu mi se pare in regula, dar nici nu cunosc prevedere explicita sa o interzica. Eu unul, nu as risca.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
vlad nicolae, moderator
Subcontractant si Tert pentru acelasi ofertant in acelasi timp este o practica des intalnita mai ales in contractele proiectare si executie - pentru a demonstra experienta de ex. pe parte de proiectare - prin intermediul tertului sustinator si pentru a subcontracta totodata serviciile de proiectare.

Problema era daca acelasi subcontractant / tert poate acorda sustinere tehnica si altor ofertanti in cadrul aceleiasi proceduri.
Da, se poate.

Eu am intalnit mai multe situatii de genul asta. Nu exista prevedere care sa o interzica.

In schimb, nu am avut prilejul celeilalte spete asa ca am avut prilejul sa invat ceva.
:)
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
vlad nicolae, moderator
desi legea nu interzice o asemea situatie, totusi, se nasc dubii serioase cu privire la cat de independente sunt acele oferte prezentate de operatori economici sustinuti de acelasi operator economic sau care au aceiasi subcontractanti. aceste aspecte trebuisc clarificate si in functie de raspunsuri si/sau alte informatii de care luati la cunostinte "pe surse" puteti lua o decizie. eu unul n-as trata cu usurinta o asemena situatie. as incerca macar sa o clarific.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritatea contractanta iarina_73 iarina_73 o societate comerciala la care este asociat cu 40 % si consiliu judetean / autoritatea contractanta - nu este in concurenta neloiala sau conflict de interese ... (vezi toată discuția)
Oferta individuala + tert sustinator in aceeasi procedura soazig soazig Cf art 46 (1)c Fara a afecta posibilitatea operatorilor economici de a oferta pe mai multe loturi diferite, candidatul/ofertantul nu are dreptul ca in cadrul ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice tibigurbet63 tibigurbet63 La o procedura de achizitie publica desfasurata prin seap pot participa ca subcontractant la doi ofertanti? (vezi toată discuția)