avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament \'\'inchiriat\'\' cu contract de comodat - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament ''inchiriat'' cu contract de comodat - riscuri

Știu că în termeni legali există o contradicție în ceea ce am scris în titlul, dar am luat în ”chirie” (am plătit avans și plătesc chiria și taxele lunar) un apartament și am făcut cu proprietarul un contract de comodat (pe perioadă nedeterminată) , ca el să nu plătească taxe. Problema e că această afacere mă neliniștește în ultima vreme și aș dori să mă lămuriți cu următoarele aspecte dacă se poate:

1) Poate să mă dea afară din casă oricând dorește el?

2) Dacă mă dă afară din casă, pot demonstra cumva că i-am plătit respectivului pe perioada cât am stat în acel apartament?

3) Există posibilitatea să nu primesc garanția înapoi când eliberez apartamentul (la data convenită cu proprietarul) ? Pot face ceva dacă acesta refuză restituirea banilor?
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 19:05, 27 Septembrie 2013
Buna ziua,
Va sfatuiesc ca pentru fiecare chirie sa-l puneti sa semneze o chitanta de mana.
Si pentru garantie la fel.
Evacuarea nu o poate face decat daca nu va respectati clauzele din contractul de comodat sau prin instanta.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Daca exista un contract clauzele contractuale sunt dovedite.
Ce nu scrie in contract nu se poate dovedi.

Adica contractul care exista in scris este aplicabil si nu alte discutii.
Proprietarul va semna chitanta ca a incasat chiria doar daca e foarte prost. Nu cred sa fie cazul.
Daca in calitatea dumneavoastra de locuitor in acel apartament va respectati angajamentul nu cred ca aveti de ce sa va afaceti griji pentru ca trebuie sa apeleze la instanta sa dovedeasca faptul ca nu ati respectat prevederile contractului de comodat.
1- poate sa va dea afara daca nu ati respectat clauzele din contract, dar numai prin actionare in justitie. Cred (?) ca dvs. prin contract v-ati luat obligatia sa platiti taxele si costul comodatului, chiria. Sigur trebuie sa aveti desfasurator de plati (taxe +chirie). Dar, contractul fiind pe perioada nedeterminata (!) sunt foarte slabe sansele ca sa va dea afara.
2- pana acum, cum v-ati respectat obligatiile din contract? Ati platit, ati baut o cafea, ati facut conversatie si...pa, pana data viitoare ? Hai sa zicem, pretul comodatului a fost platit la buna vedere, dar taxele(??), trebuie sa aveti chitantele de plata.
3- daca se ajunge la intelegerea ca trebuie sa eliberati apartamentul si ati platit o garantie, poate sa va returneze banii sau nu in urmatoarele conditii:
a) de regula garantia acopera plata pentru comodat pe o anumita perioada (3-6 luni) in conformitate cu contractul. Daca eliberati apartamentul in intervalul de timp acoperit de garantie va restitue diferenta.
b) daca eliberati apartamentul la sfarsutul perioadei acoperite, nu va mai restitue nimic.

Cred (?) ca dvs. prin contract v-ati luat obligatia sa platiti taxele si costul comodatului, chiria.

Cred ca nu ati inteles intrebarea:
“Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosintatemporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.”

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru spatiu comercial petroniki petroniki Buna ziua,am un spatiu comercial ,am facut un contract de comodat pe perioada nedeterminata,iar respectiva persoana ,nu a platit curentul electric din ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat cu titlu gratuit Hildegarde Hildegarde Buna ziua, Unchiul meu are un contract de comodat cu un ONG adapost de caini pe un teren intravilan. Mentionez ca a decedat de curant iar eu sunt ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat SSATANA71 SSATANA71 BUNA ZIUA .am un contract de comodat pe o perioada de 50 ani.toate bune dar de la un timp proprietarul vrea sa ma dea afara din casa cu toate ca respect ... (vezi toată discuția)