avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Culpa comuna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Culpa comuna

Buna ziua , am facut o depasire pe un drum cu 1 singura banda pe sens , iar cel pe care am vrut sa il depasesc a virat stanga fara sa se asigure dorind sa intre pe marginea drumului de pe celalalt sens ( pe partea unde am inceput depasirea nu era linie continua insa in dreptul impactului era linie continua , mentionez ca nu s-a trecut acest aspect in declaratie sau actul de intelegere amiabila , am chemat un politist la fata locului care ne-a confirmat a cui a fost vina (am ales ambele parti intelegerea amiabila ) dar la firma de asigurari mi-au zis ca este culpa comuna si trebuie sa suport 50% din costul reparatiilor desi nu a fost vina mea . O alta intrebare ce ar fi mai bine sa aleg in cazul in care trebuie sa suport cei 50% , reparatie in regie proprie , sau la un service autorizat de ei . ( Reparatia in regie proprie in ce consta , pot cumpara piesele dar sa am facturi pentru acestea si sa merg la un service autorizat sa fac doar manopera apoi sa merg cu facturile la ei? ) pentru ca imi este teama sa nu imi dea dauna totala la un service autorizat de ei masina fiind o Dacia Solenza din 2004 ce are peste 9 ani vechime iar din ce am inteles uzura la autovehiculele ce depasesc 9 ani vechime este calculata undeva la peste 80-85 % si nu stiu daca imi pot repara masina . Care ar fi cea mai buna solutie in acest caz , va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
geoteh, utilizator
Cel mai recent răspuns: geoteh , utilizator 11:19, 10 Octombrie 2013
Buna seara,

De exemplu: in cazul meu/nostru asiguratorul a stabilit culpa comuna.A venit la fata locului, a facut fotografii, s-a convins de veridicitatea celor relatate. Masina mea are peste 15 ani.Din suma primita de asiguator mi-am putut repara masina.

Fiind culpa comuna, asiguratorul a fost de acord sa plateasca 50% din daune, dar fara factura/i. Masinile fiind reparate la negru.
Ne-am conformat si am procedat in acest fel.
Daca fac deviz-ul la un service autorizat de ei , pot opta pentru cei 50% fara facturi de exemplu sau service-ul trebuie sa trimita neaparat devizul la ei si atunci ei fac ce cred ca este mai bine pentru firma de asigurari . Desi eu nu cred ca am nici o vina din ce am vazut pe constatul amiabil apare culpa comuna in momentul in care sunt 2 benzi pe sens in cazul meu era doar o singura banda , constatatorul nu a fost la locul incidentului .
La 9 ani si 6 luni, uzura medie este de 73% fata de valoarea de catalog, dar acest lucru influenteaza la calculul dauna totala(cred ca nu este cazul).Daca acceptati cei 50% din culpa comuna, nu solicitati regie proprie, intrucat valoarea despagubirii scade cu cel putin 25-30% (fara TVA si manopera la minim)fata de valoarea de deviz calculata oficial pe site-ul AUDATEX.
Probabilitatea ca sa fie culpa comuna este foarte mica. Vinovat de producerea accidentului este unul dintre cei doi conducatori auto. Mai intai trebuie stabilita cine este vinovat de producerea accidentului. Aceasta problema se poate rezolva fie prin constatare amiabila, fie prin mediere, fie in instanta.
Din sumarele informatii furnizate este posibil ca celalalt conducator sa fie vinovat de producerea accidentului.
Multumesc pentru raspuns ,la cei de la [EDITAT] asa mi-au spus ca in cazul acesta este culpa comuna si trebuie sa suport jumatate din cheltuielile de reparatie a masinii , mi-au mai spus ca daca mergeam la politie era 100% vina celuilalt dar ca ei au alte reguli fata de cei de la politie , m-am mai interesat si pe internet si am vazut mai multe astfel de cazuri in care daca nu s-a mers la politie si la asigurari s-a considerat culpa comuna . Eu am facut constat amiabil cu vinovatul nestiind aceste lucruri si el recunoscandu-si vina . Daca mai pot face ceva astept sugestiile dumneavoastra .
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Dauna auto cu probleme marius____ marius____ In data de 10.01.11 in jurul orei 13:00 am fost lovit de un cetatean in timp ce ma deplasam pe o strada din Bucuresti cu cate o banda pe sens. el era parcat ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot repara masina daca cei de la euroins ma amana danbogdanlaurentiu danbogdanlaurentiu Buna ziua. In data de 20.12.2015, in localitatea Buzau la intersectia dintre Str. Frasinet cu Str. Chiristigii am avut parte de o tamponare. Circuland pe ... (vezi toată discuția)
Rca constat amiabil: stabilire culpa si pasi de urmat sghe sghe In data de 20 nov am fost implicat intr-un accident de circulatie. In apropierea unei treceri de pietoni, am schimbat banda, trecand de pe banda 2 pe banda 1, ... (vezi toată discuția)