avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia de crestere a copilului - CIM pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia de crestere a copilului - CIM pe perioada determinata

Buna ziua,

Cazul meu este urmatorul:

Sunt insarcinata si ar trebui sa nasc la mijlocul lunii martie, 2014. Am contract de munca pe perioada determinata care expira pe 31 ian 2013, la acea data voi avea un an de munca.
Totodata sunt studenta la zi.
Stiu ca legea prevede obligativitatea de a avea venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. In cazul meu vor fi 10.
Mai am dreptul la indemnizatie in acest caz?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elianna03 , utilizator 10:24, 31 Octombrie 2013
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Avand c.i.m. pe durata determinata la expirarea duratei pentru care a fost incheiat, c.i.m. va inceta de drept , fapt ce va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

3. In termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m. va trebui sa va inregistrati la AJOFM.

4, Fiind in somaj se poate puteti beneficia de concediu de maternitate si apoi de concediu pentru cresterea copilului. In acest sens, certificatele medicale se vor dpune la AJOFM care vi le va plati.

5. Cererea pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului se face catre AJOFM , iar actele pentru acordarea indemnizatiei se va depune la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau cu resedinta.

6. Concediul de maternitate si Concediul pentru cresterea copilului suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea perioadei fiecaruia din aceste concedii.

7. In calculul celor 12 luni necesare pentru indemnizatia CCCC vor intra si perioade asimilate , ca de exemplu:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;

c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
.....
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua şansă“, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
.....

Multumesc mult :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu femei insarcinate cu contract pe perioada determinata danaturcu danaturcu buna, sunt angazata pana in data de 18.05.2015,iar eu intru in concediu pe data de 4.05.2015,pot beneficia de cei 2 ani de concediu? Dava da ce trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinamihalache alinamihalache Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt angajata cu contract pe perioada determinata si angajatorul hotareste ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)