avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica - rate pe tabelul de cheltuieli ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica - rate pe tabelul de cheltuieli lunare

Buna ziua,

@mulstumesc in avans Moderatorului "elga50".

Suntem in plin proces de reabilitare termica. Mentionez ca nu toti porprietarii (4/18, printre care si Presedintele Asociatiei) au fost de acord cu plata sumelor aferente pe motiv "ca nu au pereti exteriori". Am continuat si dorim sa continuam conform legii. Pentru o eventuala actiune in justitie, am solicitat (in calitate de Cenzor) Administratorului sa adauge situatie lunara a platii ratelor, pe tabelul cu cheltuieli lunare ce se afiseaza la avizier. Dl. Presedinte a refuzat sa semneze tabelul cu cheltuieli pe motiv ca "ratele nu sunt cheltuieli lunare". Drept urmare, Administratorul a scos situatia cu ratele pentru reabilitare. Este corect / conform legii? Are acest drept Presedintele Asociatiei?
Prevazand asemenea posibila situatie, am cerut Administratorului ca pentru plata / incasarea acestor rate sa utilizeze un chitantier separat si sa dea chitante separate de cele ale cheltuielilor lunare de intretinere. De fiecare data se face un Proces Verbal de predare - primire intre Administrator si un membru al asociatie care cuprinde Tabelul cu persoanele ce au achitate rate si suma predata. Sunt aceste acte valabile intr-un eventual proces in justitie pentru recupararea datoriilor de la cei care nu platesc?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 14:43, 27 Septembrie 2013
As vrea sa ne lamuriti un lucru:
- aceste rate sunt ca urmare a unei cheltuieli sau se strang in avans?

Daca sunt urmare a cheltuielilor cu reabilitarea, atunci sumele trebuie sa stea pe tabel pentru ca acesta este oglinda contabilitatii asociatiei.

Daca ratele sunt pentru constituirea unui fond pentru reabilitare pot fi afisate pe o lista separata in care sa existe suma propusa, cat s-a achitat, cat mai e de plata...

Chitantierele nu trebuie sa fie diferite.
Sumele achitate pentru reabilitare trebuie sa fie cuprinse in acelasi chitantier cu cotele de intretinere pentru a avea continuitate si a nu fi "pierdute".
Tabelul cu pricina si PV la ce serveste sa fie predat de la o persoana la alta? El trebuie sa stea in actele asociatiei, acolo unde exista dosarul lunar, adica la administrator si la administratie.

Un presedinte de asociatie trebuie sa stie ca fatada este proprietate comuna si ea se repara, intretine si modernizeaza prin intermediul asociatiei, iar cheltuiala cu aceasta, ca orice cheltuiala care se refera la proprietatea comuna, se repartizeaza in conformitate cu cota-parte indiviza, nu cu suprafata de perete exterior a fiecarui apartament.
multumesc de raspuns

pentru a fi mai precis: sumele de care vorbesc sunt incasate in avans. Contractul stipuleaza ca sumele se platesc astfel:
- 35% la montarea schelei
- 35% la receptia lucrarii
- 30% platiti in 3 transe egale incepand cu prima luna dupa receptie

Avand ceva bani stransi (nu pe toti), am platit doar prima transa. Pentru diferenta, am facut tabel cu plata in 5 rate, pe fiecare apartament. Noi vorbi, acum despre aceste rate care trebuiesc stranse pentru a achita rata 2 (35%) si urmatoarele 3 (30%). In acest moment nu suntem restanta cu nicio plata.
Cum vom proceda la sfarsit? Cand trebuiesc puse aceste sume pe tabelul de cheltuieli lunare? Incepand cu momentul in care avem prima restanta (cand nu vom putea achita factura emisa? Incepand cu luna urmatoare receptiei lucrarii?

Va multumesc.
silviu1975 a scris:
Avand ceva bani stransi (nu pe toti), am platit doar prima transa.

Asta inseamna ca s-a montat schela si lucrarea este acum in curs de realizare, nu?
Sumele ce revin fiecarui apartament le puteti afisa in continuare pe o lista separata pana incasati toti banii.

Eu as fi procedat altfel de la inceput.
Avand valoarea intregii lucari as fi repartizat-o fiecarui apartament proportional cu suprafata utila si as fi afisat pe lista de plata suma ce revine de plata fiecaruia, specificand ca aceste sume se pot plati intergal sau in rate egale timp de 4-5-6 luni. Pentru sumele neachitate in aceste intervale se aplica penalizari ca pentru oricare alta restanta.
Pe fiecare lista lunara apare doar diferenta de plata pe masura ce proprietarii platesc.

@Adrianto

schela este inca pe bloc. si lista este afisata la avizier cu mentiunea ca sumele pot fi achitate integral sau lunar.
la fel am dorit sa procedam si noi: sa punem si noi aceste sume pe tabelul de cheltuieli dar ne-am trezit cu refuzul Presedintelui Asociatiei pe motiv ca :nu sunt cheltuieli generale" si oricum se incaseaza pe acel tabel separat.
Daca tot s-a facut un tabel separat eu va propun sa faceti in felul urmator:
- lista separata - Tabel cu sumele de plata pentru reabilitare - luna .............
- coloane:
= nr.ap.
= suma totala de plata (calculata pe cota-parte indiviza)
= prima transa - de achitat pana la data de:......
=== suma totala
=== achitat
=== ramas
=== penalizare (daca e cazul si aplicata ca la lista principala de intretinere)

= a doua transa - de achitat pana la data de ............
=== suma totala
=== achitat
=== ramas
=== penalizare (daca e cazul si aplicata ca la lista principala de intretinere)

= a treia transa - de achitat pana la data de............
=== suma totala
=== achitat
=== ramas
=== penalizare (daca e cazul si aplicata ca la lista principala de intretinere)

Explicatii de scris in tabel:
1. sumele neachitate pana la data impusa se vor penaliza conform sistemului nostru de penalizare, similar cotelor de intretinere;
2. s-a achitat la prestator
== transa 1
=== suma achitata
=== ramas de achitat

== transa 2
=== suma de achitat
=== ramas de achitat

== transa 3
=== suma de achitat
=== ramas de achitat

Acest tabel il operati lunar exact la fel cu lista de intretinere, practic e o lista suplimentara creata special pentru aceasta reabilitare. Si o tineti la avizier pana cand si ultimul platitor si-a achitat suma de dat si pana cand si asociatia a achitat prestatorului ultimii bani. Semnata, stampilata de presedinte, semnata de cenzor si administrator.

Astfel toti proprietarii vor vedea cum stati cu incasarile si cu platile.
In registrul de casa sumele intrate le treceti intercalate intre cotele de intretinere, conform chitantierelor normale (asa cum v-am spus mai sus, nu pe alte chitantiere), iar iesirile catre prestator similar cu platile catre alti furnizori, daca acestea se fac in cash. Eventual, incasarilor si platilor acestora le puneti un semn distinctiv pe margine in dreptul randului respectiv ca sa le gasiti mai repede in registru daca va pune cineva sa cautati vreo suma ori vreo chitanta.



Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Recuperare bani asociatie de proprietari silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Situatia in asociatia noastra este (am consultat forumul pt acest caz): - reabilitare termica realizata de catre asociatie - cativa proprietari ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei de proprietari refuza incasarea banilor pentru intretinere si ma trece in lista de plata ca restantier. remus-brad remus-brad Administratorul asociatiei de proprietari careia ii apartin refuza sa incaseze banii pentru intretinere si ma trece in lista de plata ca restantier, motivand ... (vezi toată discuția)
Destituire presedinte asociatie silviu1975 silviu1975 Buna ziua, In urma reabilitarii termice, sunt 4 proprietari (din 18) care au refuzat plata revenita lor (conform cota parte indiviza) deoarece \\"ei sunt la ... (vezi toată discuția)