avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Calcul dobanda legala de catre executor
Discuție deschisă în Executare silită

Calcul dobanda legala de catre executor

Buna ziua,
Legiuitorul da posibilitate executorului judecatoresc sa calculeze orice fel de accesorii obligatiei principale (dobanzi, penalitati )daca acestea au fost acordate generic prin titlul executoriu (art. 628 alin. 2 NCpc).
Este evident ca daca se acorda generic dobanzi, dar modul de calcul nu reiese din titlu, calcularea acestora dupa o modalitate arbitral aleasa de executor este contestabila pe calea contestatiei la executare.
Daca titlul executoriu nu arata dobanzile, penalitatile sau alte sume, executorul poate sa actualizeze suma la care debitorul este obligat, la cererea expresa a creditorului utilizand rata inflatiei calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie (art. 628 alin.3 NCpc).
Cum trebuie formulata cererea de chemare in judecata in asa fel incat in baza hotararii emise, executorul sa poata calcula dobanda legala la obligatia principala de plata de la data scadenta si pana la data efectiva a platii, in situatia in care este vorba de mai multe facturi ce au date de scadenta diferite?
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu gabi.nico gabi.nico Buna ziua, am o poprire pe salariu, la care am facut o intelegere de plata. Problema mea e ca nu inteleg suma pe care o am de plata: am primit o incheiere de ... (vezi toată discuția)
Codul muncii art. 80 codul muncii AdisoaraM AdisoaraM Buna ziua Sintagma \"salarii indexate, actualizate si majorate\" din art. 80 Codul muncii presupune acordarea in mod automat si a indexarii cu indicele de ... (vezi toată discuția)
Executare silita, actualizare cheltuieli stf_stf stf_stf buna seara descriere caz :sunt executat silit pentru 3 pv. contraventie rovinieta,adica 84 euro plus 300 euro cheltuieli inaintare dosar instanta de ... (vezi toată discuția)