avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii Art. 80 Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii Art. 80 Codul Muncii

Buna ziua

Sintagma "salarii indexate, actualizate si majorate" din art. 80 Codul muncii presupune acordarea in mod automat si a indexarii cu indicele de inflatie de la data scadentei pana la data achitarii ?
Avem hotarari judecatoresti pentru mai multe cazuri de anulare a concedierii iar in unele dintre acestea nu se specifica actualizarea cu indicele de inflatie.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AdisoaraM , utilizator 16:08, 18 Octombrie 2018
Intr-adeavr, este vorba despre indexarea cu indicele de inflatie de la data scadentei pana la data achitarii.

Daca nu se prevede, atunci nu se aplica.

Potrivit art.628 alin 2 şi 3 Cod proc.civ., "in cazul în care prin titlul executoriu au fost acordate dobânzi, penalităţi sau alte sume, fără să fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de executorul judecătoresc, potrivit legii.
(3) Dacă prin titlul executoriu nu au fost acordate dobânzi, penalităţi sau alte asemenea sume care să poată fi stabilite potrivit alin. (2), executorul judecătoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligaţiei principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei. În cazul în care titlul executoriu nu conţine niciun asemenea criteriu, executorul judecătoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare în funcţie de rata inflaţiei, calculată de la data când hotărârea judecătorească a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanţa a devenit exigibilă şi până la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în oricare dintre aceste titluri.”
Multumesc. Inteleg ca angajatorul nu calculeaza si nici nu datoreaza suma rezultata din actualizarea cu indicele de inflatie a salariilor , daca in hotararea judecatoreasca nu se prevede acest criteriu.
Nu are niciun interes de a face din propria initiativa acest lucru.
Multumesc. Am inteles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara SNTM SNTM Spuneti-ma va rog : 1. Pentru pensia datorata din urma, se pot solicita dobanzi penalizatoare/indexari?? 2. Daca ex-ul mai are un copil in intretinere, care ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu gabi.nico gabi.nico Buna ziua, am o poprire pe salariu, la care am facut o intelegere de plata. Problema mea e ca nu inteleg suma pe care o am de plata: am primit o incheiere de ... (vezi toată discuția)
Executare silita, actualizare cheltuieli stf_stf stf_stf buna seara descriere caz :sunt executat silit pentru 3 pv. contraventie rovinieta,adica 84 euro plus 300 euro cheltuieli inaintare dosar instanta de ... (vezi toată discuția)