avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este cea mai buna forma de organizare pentru a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este cea mai buna forma de organizare pentru a primi indemnizatie de crestere a copilului?

Buna ziua,

Doresc sa imi deschid o frizerie si nu stiu care este cea mai buna forma de organizare SRL sau PFA.Ma intereseaza in mod special in cazul in care raman insarcinata, deoarece in urmatorii ani imi doresc un copil, si vreu sa stiu daca esti administrator la firma ta primesti bani pentru copil, ma refer ca si administrator salariat, sau este mai bine sa fii titular de PFA(dar din cate stiu nu esti salariat la persoana fizica)-si nu stiu cum se calculeaza`? Ce este luat in calcul si ce procentaj?Nici la SRL nici la PFA nu stiu.Ma intereseaza ca indemizatia sa fie cat mai mare, deoarece am si rate la banca.
De aceasta as dori un sfat, cum ar fi mai bine sa procedez?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: toadercristina , utilizator 15:33, 26 Septembrie 2013
indemnizatia cic se caoluleaza la media veniturilor de natura salariala din 12 luni consecutive inainte de nastere. ca PFA se va lua in calcul declaratia dvs de la fisc. iar la SRL doar daca va vest angaja si veti avea salariu.
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

3. - Activitatea de PFA este o activitate independenta si pe perioada cat sunteti in CCC va trebui sa suspendati activitatea de PFA (poti fi si salariat la PFA dar la alta PFA nu la cea proprie).
- Ca salariat la SRL va trebui sa suspendati contractul individual de munca (CIM) pe perioada cat sunteti in CCC.

Multumesc frumos pentru raspuns. In cazul in care ma hotaras pentru SRL, si imi suspend contractul de munca pentru functia de admninistrator, SRL-ul meu poate functiona fara mine, in cazul in care mai angajez pe cineva? o alta frizerita?Sau nu mai poate functiona neavand administrator?
Va suspendati CIM din functia de administrator si delegati pe altcineva sa va suplineasca cat timp sunteti in CCC.
Am inteles. Va multumesc. O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatia de crestere a copilului pentru o mama somera paraschiv-raluca paraschiv-raluca Ce se intampla cand mama este somera , cu 12 luni , inainte de momentul nasterii copilului. Mai poate beneficia de indemnizatie? Ce valoarea poate avea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil moni85dr moni85dr Va rog sa imi spuneti in cazul in care am statutul de angajata la o firma dar sunt si PFA (crestere albine),in momentul in care voi intra in concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia pentru ccc? gunic23 gunic23 Buna ziua! Ma intereseaza cum se calculeaza CCC-ul, tinand cont ca am lucrat in ultimele 12 luni premergatoare nasterii, indeplinesc conditiile, dar am o ... (vezi toată discuția)