avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatia de crestere a copilului pentru o mama ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatia de crestere a copilului pentru o mama somera

Ce se intampla cand mama este somera , cu 12 luni , inainte de momentul nasterii copilului. Mai poate beneficia de indemnizatie?
Ce valoarea poate avea aceasta?
Dar daca tatal lucreaza , indemnizatia copilului se poate calcula pe baza salariului tatalui, numai daca acesta ramane acasa cu copilul?

Va rog un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:54, 23 Ianuarie 2014
1. Beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Indemnizatia este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni (inclusiv din veniturile din indemnizatia de somaj).

3. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC poate sa intre el in CCC.

4. - Legea spune ca si celalalt parinte trebuie sa intre cel putin o luna in CCC.
- Daca nu o face se reduce CCC pentru primul parinte cu o luna.

5. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza separat pentru fiecare parinte in functie de veniturile acestuia.

6. Indemnizatia pentru CCC se plateste numai daca parintele respectiv suspenda contractul individual de munca (CIM) pe perioada CCC (perioada in care trebuie sa stea acasa cu copilul si sa aiba grija de el).

7. - Daca dvs. nu mai aveti serviciu si puteti sa stati cu copilul acasa ar fi bine ca tatal copilului sa solicite stimulentul d in sertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Aduca primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

8. - Pentru stimulentul de insertie se depun aceleasi acte ca si pentru indemnziatia pentru CCC dar nu mai trebuie sa suspende CIM.
- Stimulentul de insertie se primeste numai daca are venituri din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Icc sabina84 sabina84 sunt persoana fizica autorizata, sotia mea a nascut in luna mai 2013 , as dori sa stiu daca mai pot beneficia de icc (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil danielam123 danielam123 Buna ziua.eu nu lucrez si as vrea sa va intreb daca platesc un an stagiu de cotizare la casa de pensii pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?va ... (vezi toată discuția)
Crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.daca mama nu este angajata poate intra tatal in concediu de crestere a copilului lucrand in continuare? (vezi toată discuția)