avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Bună ziua,

Încă o dată mă adresez Domniilor Voastre cu problema mea: într-un topic anterior am relatat faptul că mama mea are coproprietari în casa sa. Aceștia au fost puși în posesie în anul 2010. Cu acea ocazie coproprietarii au schimbat toate încuietorile de pe porți, nepermitând mamei mele să le folosească pe acestea.Ea fiind nevoită să folosească un spațiu îngust de cca 80 de cm în capătul casei de-alungul peretelui casei, care în adâncime are cca 20 de metri.Din cauza faptului că acel spațiu este deosebit de îngust, nu poți întroduce/scoate nimic, niciun obiect, cât de mic să fie. Nemaivorbind de faptul că dacă ar izbucni un incendiu, pompierii nu ar avea acces. Din cauza faptului că nu are acces, doar pe acel spațiu îngust, sub streașină, mama mea este nevoită să locuiască la mine, dar fiind proprietar pe jumătatea casei, plătește impozitul care îi revine, fiind la zi cu plata acestuia.

Am angajat un avocat, am intentat un proces. Dna judecător, în data de 16 sep. a.c. a fost la fața locului, făcând anchetă. În data de 25 sep., adică ieri, s-a pronunțat sentința: se respinge cererea mamei mele de a folosi porțile de acces !

Dacă vrea să intre în partea sa din casă, trebuie să se strecoare pe sub streașină de-alungul peretelui casei, ca un animal ! Cum se poate permite un asemenea lucru ? Nici nu se poate vinde partea sa, neavând servitute de trecere.

Cu respect vă rog, spuneți-mi, chiar nu se poate face nimic ?

Vă mulțumesc

Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
ethel, utilizator
Cel mai recent răspuns: ethel , utilizator 20:24, 8 Noiembrie 2014
coprorietar cu cine?
cu sotul? sau cu ailalti de ingradesc?

solutia gasita si actiunea sunt gresite in opinia mea
potrivita ar fi fost o isire din "coprroprietate" variantele expertizei in functie de situatia locului stabilind superficii/servituti
Bună seara,

Vă mulțumesc pentru răspuns.


Mama este coproprietar cu o familie; jumătatea casei fusese vândută prin licitație. Din casă a fost vândută jumătatea tatălui meu, el fiind debitorul. Deoarece nu se știa care era partea tatălui meu, licitația a fost făcută în biroul executorului. După ce cumpărătorii au devenit coproprietari cu mama mea, au măsurat terenul pe care se află casa, cât și casa, împărțind terenul și casa în două, desigur. După aceea au ocupat partea dinspre stradă a casei.
Conform cărții funciare utilitățile sunt comune, astea fiind în curte. Coproprietarii au ocupat toată curtea, permițând mamei să folosească acel spațiu de sub streașină ca intrare.
Cu toate că mama mea stă la mine din anul 2010, coproprietarii nu le permit furnizorilor de apă, gaz, electricitate să intre în curte pentru a sigila contoarele.

Oare, chiar nu se mai poate face nimic ? Dl. avocat, fiind la fața locului îmi spusese că trebuie să i se permită mamei folosirea porților. Dar nu i se permite acest lucru.

După ce coproprietarii au făcut măsurătorile, mi-au dat părinții în judecată pentru evacuare.În anul 2006 au fost puși în posesie.Cu acea ocazie voiau să-mi scoată părinții în stradă.Dar, neavând hotărâre de evacuare, eu ”m-am băgat”, spunând dnei executor că fără hotărâre nu îi poate da afară.Așa a și fost.Coproprietarii, cred că din răzbunare, m-au dat și pe mine în judecată pentru a fi evacuată din casa părinților mei, cu toate că eu am altă adresă.
Cu ocazia acestor procese am încercat să explic instanței cum că am altă adresă. Abia după 8 luni de umblat în instanță dna judecător mi-a cerut actul de identitate, constatând că într-adevăr am altă adresă.

În 2010 coproprietarii au fost puși în posesie a doua oară.

Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
ethel, utilizator
exista un partaj anterior licitatiei?

sau o intelegere/tranzactie cu adjudecatarii?
Nu exista partaj înainte de licitație.Proprietarii casei erau părinții mei de 1/1 . Tocmai din această cauză au împărțit cumpărătorii terenul și casa în două după placul lor.

Cu ocazia licitațiilor executorul, aducând la fața locului posibilii cumpărători, tatăl meu le spusese acestora cum că nu se știe care este partea sa. În asemenea condiții nimeni nu s-a băgat.Între timp, s-a și suspendat licitația.

Executorul a ținut o licitație în biroul său, vânzând pe nevăzute acestor oameni jumătatea casei. Chiar dacă era dator tatăl meu, din prețul obținut se putea îndestula persoana care a angajat executorul. Dar, executorul a mai vândut pe lângă jumătatea casei o altă clădire aflată în curte. Ca bonus, cred. Acea clădire fiind doar pe numele tatălui meu, cumpărătorii au devenit proprietarii exclusivi ai aceleia.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
ethel, utilizator
si adjudecatarii ce-au cumparat?
ce scrie in actul de adjudecare ca au cumparat? sau poate nu aveti actul de adjudecare//dar in in procesul verbal de licitatie

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere etelkapalffy etelkapalffy Buna ziua Cineva nu mi-ar putea spune,ca,conform legii,o servitute de trecere cata latime si lungime/adancime trebuie sa aiba? Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)
înºtiinþare de licitaþie etelkapalffy etelkapalffy Bună ziua, Mă numesc Palffy Etelka,sunt din oraşul Târgu-Mureş. Cu deosebit respect mă adresez domniilor voastre cu încă o întrebare. În anul ... (vezi toată discuția)
Licitatie etelkapalffy etelkapalffy Buna ziua As dori sa aflu care sunt pasii unei licitatii publice. Multumesc (vezi toată discuția)