avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere

Bună ziua,

Încă o dată mă adresez Domniilor Voastre cu problema mea: într-un topic anterior am relatat faptul că mama mea are coproprietari în casa sa. Aceștia au fost puși în posesie în anul 2010. Cu acea ocazie coproprietarii au schimbat toate încuietorile de pe porți, nepermitând mamei mele să le folosească pe acestea.Ea fiind nevoită să folosească un spațiu îngust de cca 80 de cm în capătul casei de-alungul peretelui casei, care în adâncime are cca 20 de metri.Din cauza faptului că acel spațiu este deosebit de îngust, nu poți întroduce/scoate nimic, niciun obiect, cât de mic să fie. Nemaivorbind de faptul că dacă ar izbucni un incendiu, pompierii nu ar avea acces. Din cauza faptului că nu are acces, doar pe acel spațiu îngust, sub streașină, mama mea este nevoită să locuiască la mine, dar fiind proprietar pe jumătatea casei, plătește impozitul care îi revine, fiind la zi cu plata acestuia.

Am angajat un avocat, am intentat un proces. Dna judecător, în data de 16 sep. a.c. a fost la fața locului, făcând anchetă. În data de 25 sep., adică ieri, s-a pronunțat sentința: se respinge cererea mamei mele de a folosi porțile de acces !

Dacă vrea să intre în partea sa din casă, trebuie să se strecoare pe sub streașină de-alungul peretelui casei, ca un animal ! Cum se poate permite un asemenea lucru ? Nici nu se poate vinde partea sa, neavând servitute de trecere.

Cu respect vă rog, spuneți-mi, chiar nu se poate face nimic ?

Vă mulțumesc

Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2013
ethel, utilizator
Cel mai recent răspuns: ethel , utilizator 20:24, 8 Noiembrie 2014
Bună ziua,

În data de 13 feb. a.c. am avut proces privind servitutea de trecere. Pe citație era trecută o notificare prin care se solicita evaluarea prețului curții pe care mama mea vrea să o folosească.După evaluare se cere să plătim 2% a prețului evaluat. Nu am înțeles despre ce este vorba, în 13 prezentându-mă la proces.

Cu acea ocazie, dl. judecător mi-a spus că acea evaluare o puteam face și eu, fără a fi nevoie de vreun expert pentru acest lucru ! Din cauza faptului că nu făcusem acea evaluare, procesul s-a suspendat.

Din anul 2010 ne judecăm pentru această servitute de trecere. Acum, în 2014 ni se cere evaluarea valorii curții pe care mama mea vrea să o folosească.

Dacă din anul 2010 ne luptăm pentru acea servitute de trecere, oare nu trebuia să ni se ceară acea evaluare din acel an ?

Vă mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
ethel, utilizator
Bună ziua,

Acea licitație făcută ilegal în anul 2003, producându-și efectele și în ziua de azi, (mă refer la faptul că mama mea a fost aruncată în stradă, ea neavând de a face cu licitația), dacă cu documente, chiar și acum, după atâția ani, se poate dovedi ilegalitatea acelei licitații, printr-o minune, vreo autoritate nu ar putea ține cont de faptul că s-au produs erori de procedură, reluând procesul ?

În cartea funciară a casei primul nume este al mamei mele, urmând coproprietarii, acest lucru nu are vreo relevanță ? Sau nu contează numele cărei persoane este primul în cf ?

Căminul în care se află contorul de apă al mamei este în curtea ocupată de coproprietari, contorul fiind schimbat-în 4 ani de două ori, ani de când mama nu are acces în curte, procesul verbal de schimbare fiind semnat de coproprietar, acesta trecând numele mamei mele pe procesul verbal de schimbare al contorului. Presupun că, dacă coproprietarul a procedat ilegal, trebuie să fie dat în judecată ?

În cartea funciară a casei și a terenului este menționat faptul că 50 de mp din curte sunt comuni cu mama mea și coproprietari. Rugându-l pe dl. avocat angajat să clarifice cumva unde și ce reprezintă acei 50 de mp, nu am primit niciun răspuns, nemaivorbind de faptul că dl. avocat nu s-a prezentat la înfățișări. Cu respect vă întreb: în ce condiții aș putea afla unde se află acei 50 de mp comuni cu mama mea ?

Vă mulțumesc.

Bună seara,

Procesul prin care mama mea cere servitute de trecere este la tribunal. În data de 23 oct. a.c., după nenumărate amânări, tribunalul a respins apelul mamei mele. Se poate face recurs. Avocatul mi-a spus că trebuie să așteptăm comunicarea pentru a vedea motivarea respingerii apelului.

Întreb și eu: Cum se poate ca legiutorul să fie de acord ca o servitute de trecere să aibă o lățime de 75 de c.m., în cazul în care vrei să intri în partea casei pe care, cu ” mărinimie ” i-au lăsat-o coproprietarii mamei mele, trebuie să te strecori sub streașină de-alungul peretelui casei care are peste 20 de metri, în paralel aflându-se gardul vecinilor, în adâncime, acest așa zis acces/servitute de trecere ? având 80 de centimetri.

Nu contează faptul că nu poți introduce nimic, nici măcar nu se poate intra omenește, ci trebuie să te strecori sub streașină ca un animal, nu poți renova casa, nu conteză faptul că accesul se termină într-un drum înfundat, fiind înconjurat de proprietățile a trei vecini. Nu contează faptul că, în cazul în care ar izbucni un incendiu, pompierii nu ar avea acces, în consecință toți vecinii ar fi prada flăcărilor.

Nimeni nu cumpără acea parte a casei fără acces, nici nu se poate locui acolo, neexistând vreun acces omenesc.

Legea nu stabilește lățimea unei servituți de trecere ?

Vă mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere etelkapalffy etelkapalffy Buna ziua Cineva nu mi-ar putea spune,ca,conform legii,o servitute de trecere cata latime si lungime/adancime trebuie sa aiba? Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)
înºtiinþare de licitaþie etelkapalffy etelkapalffy Bună ziua, Mă numesc Palffy Etelka,sunt din oraşul Târgu-Mureş. Cu deosebit respect mă adresez domniilor voastre cu încă o întrebare. În anul ... (vezi toată discuția)
Licitatie etelkapalffy etelkapalffy Buna ziua As dori sa aflu care sunt pasii unei licitatii publice. Multumesc (vezi toată discuția)