Dupa mai multe telefoane date la ITM, la firma de audit (care sustineau varianta contabilei) si la alte colege contabile (care s-au nimierit sa aiba chiar cazuri juridice pe aceasta tema) s-a ajuns in sfirsit la interptarea corecta a legii. Multumesc de sustinere.
buna ziua. vreau sa ma lamuriti intr-o problenma. la plecarea din unitate a unui slariat in luna iunie, el are dreptul la concediul neefectuat pe acel an(respectiv 6 luni). bun......dar salariatul din martie pana in iunie inclusiv, a avut concediu medical. am sunat la itm bacau, itm de care apartinem si mi s-a spus ca primeste zile de concediu doar pe timpul "efectiv lucrat"deci nu si pe lunile de concediu. cum ma sfatuiti?am citit codul muncii si acolo specifica , ca daca ai un an intreg de medical atunci nu beneficiezi de CO dar daca ai 3 luni de medical?eu i-am calculat CO neefectuat doar pe 3 luni, resp ian, febr, martie. e bine?
Marius_G a scris:
Inca nu sint lamurit, de aceea voi exagera putin exemplul de calcul:
Sa zicem ca in decembrie-februarie am salariu de 500 RON (banui ca e vorba de brut). Sa zicem ca in martie mi se dubleaza salariul, ajunge la 1000 RON. Eu imi iau o zi de concediu de odihna in martie.
Conform alineatului 1 din articolul 145 al Codului Muncii, eu inteleg ca ziua aceea de concediu de odihna se va plati conform salariului din martie ("nu poate fi mai mica decit....").
Totusi, la locul de munca mi s-a calculat ca media pe cele 3 luni anterioare, respectiv 500 RON/luna. Ca si cum s-a luat in calcul doar alineatul 2, din motive neclare mie.
Am dreptate sau nu? Multumesc.
1. Concediu de odihna se calculeaza la media salariilor pe ultimile 3 luni, indiferent din ce este compus.
2. Cititi cu atentie CCM unic la nivel national, nu trebuie sa fie mai mic decat salariul castigat in luna pentru care se face calculul.
3. Nu este corect si nici legal ce a facut angajatorul dvs.