Am fost chemat la notar pentru a dezbate o succesiune impreuna cu cei 3 frati , avind in vedere ca sunt peste 15 ani de la decesul mamei in urma caruia se dezbatea cota parte care-i revine din casa parinteasca ,am prezentat notarului actul de acceptare a succesiuni facut la decesul acestuia fiind singurul dintre frati care avea aceasta declaratie. Notarul cu toate ca a luat la cunostiinta ca sunt singurul succesibil in termen legal a solicitat fratilor mei sa de-a o declaratie de acceptare a succesiuni spunindu-mi ca anularea o pot face doar in instanta. Intrebare : daca am fost singurul cu declaratia in termenul legal prevazut de lege ,notarul a facut un abuz ? sau asa este procedura. ? Ce este de facut in aceasta situatie ?
Multumesc anticipat
procedura succeorala notariala se poate face doar daca exista acordul tuturor succesibililor. Trebuia sa va ridicati si sa plecati, si astfel nu putea intocmi nimic.
acum mai puteti cere anulare in instanta, dar va fi greu.
Nu are nicio valabilitate o declaratie de acceptare data dupa implinirea termenului de acceptare
Acceptarea succesiunii nu este doar expresa (adica declaratie scrisa) ci si tacita. Probabil fratii au dat o declaratie de acceptare tacita a succesiunii, pentru ca probabil in termenul de 6 luni de la deces au facut vreun act sau fapt care sa poata fi considerat acceptare a succesiunii.
Nu e vorba de niciun abuz. Nu cred ca exista vreun notar atat de prost ca dupa 15 ani sa le ceara declaratie de acceptare pura si simpla a mostenirii de parca decesul a avut loc ieri. Fratii au dat in fata notarului o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, iar notarul e obligat sa tina cont de ceea ce ei declara. El nu are de unde sa stie daca fratii au facut sau nu acte de acceptare tacita a mostenirii sau nu. Si nici nu le-a spus ce sa scrie. El se uita doar la continutul celor declarate de frati. Raspunderea in fata legii apartine fratilor daca au spus neadevaruri. Atunci cand notarul le-a spus sa dea declaratia, ei ar fi trebuit sa zica ca nu au de ce sa o dea pentru ca nu e conform realitatii. Iar singurul care ii puteti contra pe frati sunteti dvs. care - daca stiti ca nu e adevarat ce au declarat - atacati in instanta declaratiile lor. Si ramaneti singurul mostenitor.
in fata mea i-a pus sa scrie o declaratie de acceptare tacita a mostenirii , mentionez ca fratii mei nu aveau nici un act sau alt inscris in acest sens.iar decesul mamei a fost acum 15 ani
Exact. Acceptare tacita a mostenirii. Adica, s-au folosit de activele mostenirii ca niste proprietari. Faptele lor aratand ca inteleg sa-si insusesca mostenirea. Daca mai aveti dubii, cautati un avocat, detaliati-i cum anume s-au comportat in acesti 15 ani fratii dvs. fata de mostenire ca sa va lamureasca daca faptele lor au fost sau nu fapte de acceptare tacita a mostenirii. Daca va spune ca nu, pentru fals in declaratii pot fi trasi la raspunder penala, iar declaratiile anulate. Sin inca o data, notarului nu-i puteti reprosa nimic. Daca le spunea sa dea o declaratie ca au ucis pe cineva, o faceau?
Ori, puteti stopa procedura notariala, neprezentandu-va si intentand proces, si informand notarul - neaparat - ca ati deschis proces.
activele respective nu erau folosite de nici unul dintre frati fiind in posesia bunici materne.notarului i-am arat inscrisul facut la notariat dupa decesul mamei de acceptare a mosteniri (act facut deoarece nu a fost dezbatuta nici o mostenire) ,deci a luat la cunostiinta ca sunt singurl mostenitor in termenul legal .Intrebarea era daca a comis o ilegalitate atunci cind de fata cu mine in loc sa-i informeze pe frati mei de aceasta situatie ,a procedat la a-i pune sa faca si ei inscrisuri de acceptare a mosteniri. multumesc.
Mosteniri
ella2010
in urma decesului parintilor au ramas5 copii. unul dintre ei a deschis succesiunea iar ceilalti nu s-au prezentat pentru ca nu s-au inteles. el a primit o ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire
prnguido
Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)