avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Iesire din asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Iesire din asociatia de proprietari

Vreau sa va intreb daca stiti ceva legat de asociatiile de propietari si adica cum putem sa ne despartim de ea sa nu mai depindem sub nicio forma de ea. Fiecaea am facut contracte individuale pentru aptamente la apa si la salubritate ,platind fiecare serviciile personal la sediile companiilor. Recent cei de la asociatie spun ca sa mai platim si la ei suma de 4 lei salarul la administrator si in acest sesn am primit o instintare de la dinsii prin care ne informeaza ca trebuie sa platim aceasta suma de bani.Mentionesz cain blocul despre care vorbesc fiecare locatar este contorizat separat la curent ,gaze ,apa si curentul pe casa scari de mai mult de 1 an si aceasta instintare de la ei a venit tocmai acum.Cum se poate rezolva aceasta situatie sa nu mai avevem nici o legatura cu asociatia de propietari sa nu mai depindem deloc de ei.
O seara placuta va doresc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:42, 28 Septembrie 2013
Fie se gandesc ca, daca majoritatii ii place modul de conducere si administrare, trebuie sa se supuna pana cand, facand reclamatii la primarie, la politie, chiar chemare in justitie se va ajunge la concluzia ca au dreptate si vinovatii vor fi pedepsiti, fie incearca sa-i convinga pe vecinii lor ca au dreptate si, convocand o AG pe baza a 20% semnaturi si in conformitate cu prevederile legale de convocare, reconvocare si obtinere a unui vot majoritar, sa-i schimbe pe presedinte si / sau comitet.

Noua conducere ar putea sa-l demita pe administrator, daca se ajunge la concluzia ca nu a lucrat corect.

Iesirea din asociatie nu are niciun efect asupra valorii cotelor de intretinere. asa ca ar fi cu totul gratuita.

In plus de asta, o a doua asociatie de proprietari pe aceeasi scara nu este admisa la judecatorie pentru cel putin doua motive: acelea al departajarii ferme a proprietatii comune al carei caracter este fortat si perpetuu, dar nici obtinerea avizului in cazul furnizorilor de utilitati sau prestatorilor de servicii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
elga50, moderator
procmarci a scris:
Desigur ca si acea asociatie va avea un presedinte, dar poate fi constituita pe niste principii mai democratice decat prima, care probabil, ca mai toate asociatiile, sunt dictatoriale.

Asociatiile de proprietari pot fi constituite in baza legii 230/2007 si nu pe baza unor principii mai mult sau mai putin democratice.
Asociatiile nu pot fi dictatoriale. Este un nonsens ce spuneti. Dictatura ar insemna sa lipseasca mecanismelor de control a celor ce conduc de catre membrii asociatiei, o conducerea fortata de catre o persoana, lipsa drepturilor membrilor asociatiei, lipsa alegerilor libere...
Ca in unele asociatii (ca si in unele familii, institutii, societati comerciale, organizatii de tot felul...) pot apare tendinte de comportament dictatorial din partea celor care le conduc, da, poate fi adevarat, dar exista legea care da dreptul membrilor asociatiei sa schimbe "dictatorul" oricand prin alegeri in cadrul unei adunari generale ce poate fi convocata de comitetul executiv sau doar de 20% dintre membri asociatiei si in cateva zile "dictatorul" ramane fara putere.
Eu stiu ca presedintii si administratorii de asociatie nu au nici un interes sa-si piarda clientii, pentru ca isi pierd obiectul muncii, dar daca unii locatari sunt nemultumiti, si nu indeplinesc conditia de majoritate pentru a schimba presedintele sau admin., ce sugerati dvs, ca presedinte, sa faca?

Confundati activitatea unei asociatii de proprietari cu activitatea unei firme. O firma are nevoie de clienti si cu cat are mai multi clienti cu atat poate avea o cifra de afaceri mai mare, un profit mai mare s.a.m.d. Acesta este scopul unei societati comerciale: obtinerea de profit.
Scopul constituirii asociatiei de proprietari este administrarea şi gestionarea proprietăţii comune prin acordul de vointa a membrilor asociatiei.
Asa ca membrii asociatiei nu sunt clientii acesteia ci sunt cei ce se unesc pentru asi administra condominiu in care locuiesc. Daca e sa comparam societatile comerciale cu asociatiile de proprietari, putin fortat, putem asemana actionarii dintr-o firma cu membrii asociatiei de proprietari. Ambele categorii au dreptul sa participe la conducere dar cu alte scopuri. Iar clientii nu participa la conducere indiferent de firma, organizatie, asociatie...
Daca lecturati putin legea 230/2007 o sa observati ca administratorul asociatiei nu este ales sau schimbat de proprietari, asa cum sustineti mai sus.
Pentru ca ma intrebati, eu sugerez ca cei nemultumiti, in minoritate sau nu, sa-si exercite drepturile prevazute de legea 230/2007, sa candideze pentru a fi alesi in comitetul executiv si sa aplice legislatia corect.

Daca o parte a populatiei orasului nu este multumita de primarul in exercitiu, solutia este ca la urmatoarele alegeri sa aleaga pe altcineva si nu sa desfiinteze orasul sau sa infiinteze alt oras. Aceleasi rationament si in cazul celor ce conduc un judet sau aceasta tara. Nu putem sa ne constituim alt judet sau alta tara. Nu judetul sau tara este vinovata ci oamenii care sunt in fruntea acestora. Si-atunci cred ca este logic, cu ocazia alegerilor, sa ne exercitam dreptul si sa votam alt presedinte de asociatie, alti consilieri la judet, alt primar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Numarul membrilor comitetului executiv Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua Cati membri conf.legii 230/2007 trebuie sa fie in comitet. In asociatie la noi sunt 3 membrii si cu presedintele asociatiei ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli asociatie proprietari Mihaflorica Mihaflorica Intr-un ansamblu rezidential de vile in care nu exista coproprietate fortata s-a infiintat o asociatie de proprietari.Neexistind parti comune in ... (vezi toată discuția)