procmarci a scris:
Desigur ca si acea asociatie va avea un presedinte, dar poate fi constituita pe niste principii mai democratice decat prima, care probabil, ca mai toate asociatiile, sunt dictatoriale.
Asociatiile de proprietari pot fi constituite in baza legii 230/2007 si nu pe baza unor principii mai mult sau mai putin democratice.
Asociatiile nu pot fi dictatoriale. Este un nonsens ce spuneti. Dictatura ar insemna sa lipseasca mecanismelor de control a celor ce conduc de catre membrii asociatiei, o conducerea fortata de catre o persoana, lipsa drepturilor membrilor asociatiei, lipsa alegerilor libere...
Ca in unele asociatii (ca si in unele familii, institutii, societati comerciale, organizatii de tot felul...) pot apare tendinte de comportament dictatorial din partea celor care le conduc, da, poate fi adevarat, dar exista legea care da dreptul membrilor asociatiei sa schimbe "dictatorul" oricand prin alegeri in cadrul unei adunari generale ce poate fi convocata de comitetul executiv sau doar de 20% dintre membri asociatiei si in cateva zile "dictatorul" ramane fara putere.
Eu stiu ca presedintii si administratorii de asociatie nu au nici un interes sa-si piarda clientii, pentru ca isi pierd obiectul muncii, dar daca unii locatari sunt nemultumiti, si nu indeplinesc conditia de majoritate pentru a schimba presedintele sau admin., ce sugerati dvs, ca presedinte, sa faca?
Confundati activitatea unei asociatii de proprietari cu activitatea unei firme. O firma are nevoie de clienti si cu cat are mai multi clienti cu atat poate avea o cifra de afaceri mai mare, un profit mai mare s.a.m.d. Acesta este scopul unei societati comerciale: obtinerea de profit.
Scopul constituirii asociatiei de proprietari este administrarea şi gestionarea proprietăţii comune prin acordul de vointa a membrilor asociatiei.
Asa ca membrii asociatiei nu sunt clientii acesteia ci sunt cei ce se unesc pentru asi administra condominiu in care locuiesc. Daca e sa comparam societatile comerciale cu asociatiile de proprietari, putin fortat, putem asemana actionarii dintr-o firma cu membrii asociatiei de proprietari. Ambele categorii au dreptul sa participe la conducere dar cu alte scopuri. Iar clientii nu participa la conducere indiferent de firma, organizatie, asociatie...
Daca lecturati putin legea 230/2007 o sa observati ca administratorul asociatiei nu este ales sau schimbat de proprietari, asa cum sustineti mai sus.
Pentru ca ma intrebati, eu sugerez ca cei nemultumiti, in minoritate sau nu, sa-si exercite drepturile prevazute de legea 230/2007, sa candideze pentru a fi alesi in comitetul executiv si sa aplice legislatia corect.
Daca o parte a populatiei orasului nu este multumita de primarul in exercitiu, solutia este ca la urmatoarele alegeri sa aleaga pe altcineva si nu sa desfiinteze orasul sau sa infiinteze alt oras. Aceleasi rationament si in cazul celor ce conduc un judet sau aceasta tara. Nu putem sa ne constituim alt judet sau alta tara. Nu judetul sau tara este vinovata ci oamenii care sunt in fruntea acestora. Si-atunci cred ca este logic, cu ocazia alegerilor, sa ne exercitam dreptul si sa votam alt presedinte de asociatie, alti consilieri la judet, alt primar...