avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Sase contracte de inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Sase contracte de inchiriere

Buna ziua,

Am sase apartamente inchiriate, am facut contracte cu chiriasii pentru cate o luna dupa care am prelungit cu cate o luna cu acte aditionale si procedez asa pana cand chiriasul ma anunta ca paraseste apartamentul.
Va rog sa ma lamuriti daca in aceasta situatie cu prelungire a contractului cu act aditional,la 31 decembrie intru automat ca persoana fizica autorizata(deoarece am peste 5 contracte de inchiriere) sau raman pe persoana fizica deoare ce am facut acte aditionale la contractele de inchiriere.

Va multumesc
Cu multa stima
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 15:09, 27 Septembrie 2013
Buna ziua,

Potrivit art.61, alineatul 2 din CF,
persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. În aplicarea acestei reglementări se va emite ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
.
Asa cum se poate observa, conditia pentru incadrarea in categoria veniturilor din activitati independente, se verifica la sfarsitul anului, urmand ca in cazul in care se constata derularea unui numar mai mare de 5 contracte, incepand cu ianuarie anul urmator persoana va trebui sa se supuna regulilor categoriei de venituri din activitati independente.
Faptul ca respectivele contracte sunt prelungite lunar nu este relevant, cata vreme la sfarsitul anului aveti peste 5 contracte in derulare.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit din cedarea folosintei bunurilor imobile stanciuoana stanciuoana daca pe adresa unui apart sunt mai mult de 5 contracte de inchiriere, dar nu in scop turistic ci de locuit, pot fi trecuti proprietarii la activitati ... (vezi toată discuția)
Cas contract de inghiriere lore33 lore33 Buna ziua! Chiar acum am primit prin posta de la casa de pensii o scrisoare in care ma obliga sa ma asigur. Mentionez ca la sf anului 2008 am avut mai mult de ... (vezi toată discuția)
Plata cas de doua ori ???!!! carsshiny carsshiny Am o mare nelamurire si oricat am cautat pe google nu m-am dumirit, asa ca poate ma ajuta cineva in tema. Sunt angajat cu carte si munca si implicit contribui ... (vezi toată discuția)