buna am o intrebare...am avut un accident cu victime ,eu m-am inteles cu vinovatul nu am depus plangere impotriva lui..dar el tot este judecat pentru vatamare corporala...intrebarea mea este:ASIGURARIILE nu imi dau banii cica doar dupa ce da judecatoria o sentinta..eu trebuie sa astept pana il judeca pe el ca sa imi vad banii?sau imi dau ei banii si se descurca ei apoi.. cum e lega???va rog datimi un raspuns..multumesc o zi buna
Intr-o situatie de acest fel asiguratorul are nevoie de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,investita cu titlu executoriu pentru ca aceasta reprezinta baza legala(titlul) cu care se scoate suma de bani necesara despagubirii din contul societatii de asigurare. Pe de alta parte aceasta suma are girul organului judiciar care e emis hotararea(hotararile)
Daca nu era pornita actiunea penala ,altfel ar fi stat lucrurile.Acum se asteapta finalitatea procesului,tocmai pentru despagubire,daca detinatorul RCA este gasit vinovat.Fiind vorba de un accident cu victime,exista un proces chiar daca partea vatamata nu a inaintat o plangere.Asa este legal.
Dvs. v-ati inteles cu celalalt fara ca asigurarea sa stie?
Dvs. credeti cu celalalt poate incheia asa o conventie prin care asigurarea sa va plateasca dvs fara ca asigurarea sa participe la intelegere?
UIte ce spune art 54 alin 3 din Legea 136/1995
"Conventia incheiata numai intre asigurat si persoana pagubita, urmata de o hotarire judecatoreasca de expedient, care consfinteste tranzactia acestora, nu-l obliga pe asigurator la plata."
Asta inseamna ca dvs puteti cere banii doar de la cel cu care ati incheiat intelegerea... deocamdata!
Ulterior, daca va exista un titlu (hotarare) si de la asigurare...
In baza asigurarilor RCA se despagubesc atat pagubele materiale cat si cele morale, in caz de vatamare corporala si deces, datorat unui accident de circulatie provocat din vina posesorului RCA.
Daca victima a avut o serie de cheltuieli medicale, dovedite cu acte, atunci firma de asigurari poate plati aceste suma, potrivit ordinelor CSA date in aplicarea art.53 din Legea nr.136/1995.
Problema e atunci cand se solicita daune morale, acestea, desi sunt prevazute in lege, nu pot fi cuantificate direct de Asigurator ( nici nu ar exista vreun interes sa se faca asta!! neexistand o modatalitate de apreciere ), victima trebuie sa continue judecata impotriva conducatorului auto posesor de RCA, acesta sa fie trimis in judecata.Iin cadrul procesului penal, victima se constituie parte civila , apoi va trebui sa dovedeasca sumele solicitate. Aici se pot depune acte medicale, se pot audia martori , se pot face expertize medicale, etc.
D-le Ciubotariu,
Incerc sa mai adaug ceva la explicatiile profesioniste facute de consilierii juridici.
Asiguratorul are nevoie de un document de la autoritati ,care sa numeasca fara echivoc vinovatul .In cazul accidentelor auto , politistul intocmeste un P.V. care contine acest lucru, il inmaneaza atat vinovatului cat si pagubitului (care poate sa-l prezinte la Asigurator pt.despagubiri)
Daca in accident sunt si victime /vatamari corporale (pagubitul sau alte persoane participante), politistul nu mai scrie p.v. obisnuit, ci intocmeste un raport de cercetare penala care isi urmeaza cursul in instanta.Asiguratorul , este citat din oficiu ca parte in proces , asteapta verdictul pentru a avea confirmarea (oficiala) vinovatiei clientului sau.Acelasi lucru se intampla si cand vinovatul ataca in instanta p.v. intocmit de politie.
Daca intelegerea dv. cu vinovatul a fost ca nu aveti pretentii ,poate fi dovedita, puteti pierde dreptul la despagubiri (clauza de excludere) de la Asigurator.
Alte discuții în legătură
Accident rutier
ctln_tns
In urma unui accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane si moartea celeilelte persoane instanta a hotarat ca inculpatul sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Accident de masina
wabar
Buna seara
Va rog sa-mi spuneti: daca in urma accidentului s-a constat (nu am avut posibilitatea sa contest PV), ca eu sunt vinovatul, in baza asigurari ... (vezi toată discuția)