Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Sotul meu a fost pensionar MAPN si a decedat in aprilie 2013.Pana acum nu am facut succesiunea,si as vrea sa stiu daca acest lucru ma impiedica sa depun actele pentru pensie de urmas, tinand cont ca am implinit 55 de ani in martie 2013 si am avut 31 de ani de casatorie.
In prezent sunt angajata ( mai am 6 ani pana la pensie), dar deoarece Societatea este in reorganizare, se vor face disponibilizari _nu este cazul meu_dar m am gandit ca ar fi o varianta sa ies la pensie si sa salvez locul unei colege. Se poate?
Ar mai fi varianta sa ies in somaj cu venit de completare si plati compensatorii si apoi sa depun actele pentru pensie.
Va rog sa imi dati un sfat.
Multumesc
Ordonanta de urgenta 77 din 2007 la art.39 (1) spune "Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei de 55 de ani, dacă a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată şi nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decât jumătate din salariul mediu brut pe economie.“
Este cumva abrogata aceasta ordonanta, sau modificata?
ART. 196
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
b) Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
1. - OUG 77/2007 modifica Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat.
- Legea 164/2001 a fost abrogata de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
- Deci OUG 77/2007 a fost abrogata odata cu abrogarea Legii 164/2001
2. Va redau din Legea 263/2010:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
3. - Pentru dvs. varsta standard de pensionare este de 61 de ani.
- In martie 2019 veti putea alege intre pensia proprie sau pensia de urmas (care va este mai avantajoasa).
Pensie de urmas
harnica
Buna ziua
Tatal meu a decedat de 12 ani. Pana am fost la scoala am beneficiat de pensi de urmas. Acum mama mea nu llucreaza nicaieri, iar pana la pensie mai ... (vezi toată discuția)