avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical - dupa cat timp de la angajare se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical - dupa cat timp de la angajare se plateste

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu o indrumare (si eventual temei legal) in urmatoarea problema:
Dupa cat timp de la angajare se "acorda"=plateste concediul medical?
Altfel spus, la ce data dupa angajare se naste dreptul la concediu medical, si de unde stim asta?
Precizez ca nu ma intereseaza stagiul de cotizare pentru acordare, ci doar daca exista a restrictie de genul: unu salariat nou angajat (la un anume angajatorr, nu in campul muncii) beneficiaza de concediu dupa prima luna (sau primele 6 luni) de la angajare

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:42, 25 Martie 2009
Nu exista nici o restrictie cu privire la concediul medical platit.Nimeni(nici un angajator) nu are dreptul sa conditioneze plata concediului medical de o vechime anume de la data angajarii.In cazul in care exista asemena situatii sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca de pe raza teritoriala a locului de munca.Daca aveti sindicat,sesizati si sindicatul caruia ii cotizati
In ceea ce priveste concediile medicale tocmai stagiul de cotizare conteaza. Nu conteaza data la care se angajeaza o persona , daca are stagiu poate beneficia de cm din prima zi de angajare. Poate beneficia de cm din prima zi de angajare chiar daca nu are stagiu in cazurile prevazute de lege.
Ordonanta de urgenta Nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata in baza actelor normative modificatoare, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 28 noiembrie 2006, prevede:
ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Am vazut ca nu va intereseaza stagiul de cotizare, dar mentiunea "Dupa cat timp de la angajare se "acorda"=plateste concediul medical?" indica faptul, ca doriti totusi sa vi se plateasca cocediul medical. Articolul 7 va din O.U. nr.158/2005 cuprinde raspunsul.
Cu respect,user-ul a mentionat expres ca nu il intereseaza stagiul de cotizare,deci rapunsul s-a referit strict la intrebarea acestuia.
Am o intrebare respectuasa si de principu pentru dvs:
Daca o persoana angajata de o zi este accidentata de o masina sau sufera un accident de munca se aplica prevederile invocate de dvs.si nu i se mai plateste concediul medical ?
Chiar sunt curios ...

Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Radu Gabrian, Mediator
Stagiul de cotizare se poate realiza si la o alta societate nu la cea care este angajat in momentul eliberarii concediului medical.
Astfel ca nu este necesar sa treaca 1 luna de zile de la angajare pentru plata concediului medical.
In plus stagiul de cotizare se refera la dreptul platii acestuia. In cazul in care un debutant in munca depune un concediu medical inainte de 1 luna ( cat este stagiul de cotizare) el beneficiaza de concediu dar fara plata daca legea nu prevede plata lui fara stagiu de cotizare.

Alte discuții în legătură

Concedii medicale 2018 madalinagabriel madalinagabriel Buna ziua,as dori sa stiu care e stagiu minim de cotizare pentru ca angajatorul sa-mi plateasca concediu medical.M-am angajat in august,iar in ianuarie am avut ... (vezi toată discuția)
Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ce nu poate fi platit? C.Geta C.Geta buna ziua.sunt angajata cu cim incepand cu 1.09.2012.in 21.10.2012 m-am internat.am cm cu cod 01 pentru 5 zile.apoi cu cod 01 pentru perioada ... (vezi toată discuția)