avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedii medicale 2018
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedii medicale 2018

Buna ziua,as dori sa stiu care e stagiu minim de cotizare pentru ca angajatorul sa-mi plateasca concediu medical.M-am angajat in august,iar in ianuarie am avut concediu medical pe care firma nu doreste sa mi-l plateasca,pot plati cotizatia la sanatate din urma pentru a avea stagiu complet de cotizare? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 9 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Conform Ordonantei de Urgenta 158/2005 modificata in ianuarie 2018, stagiul minim de cotizare este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Astfel, daca v-ati angajat in august si aveti concediu medical in ianuarie 2018, se vor lua in calcul veniturile brute din ultimele 6 luni anterioare lunii ianuarie 2018 (decembrie, noiembrie, octombrie, septembrie, august = 5 luni). Nu este vorba ca nu vrea sa il plateasca, dar nu se indeplineste stagiul de cotizare si se da refuz la plata automat.
Daca ati avut un alt loc de munca inainte, sfatul meu este sa mergeti la fostul angajator si sa cereti o adeverinta de stagiu pentru completarea de catre noul angajator a lunilor de cotizare.
Multumesc frumos,Nu am avut un alt loc de munca,am avut o intrerupere de la acelasi loc de munca,o intrerupere de 8 luni.Exista posibilitatea de a plati la CAS contributiile necesare pentru perioada de intrerupere si sa mi se elibereze o adeverinta de stagiu de cotizare?
acest răspuns util
Va sfatuiesc sa mergeti la Casa de Pensii si sa intrebati daca va puteti "achizitiona" luna iulie, luna care lipseste pentru realizarea stagiului de 6 luni. Nu sunt sigura daca se poate, dar merita incercat.
acest răspuns util
Casa de pensii nu are nicio legatura cu asigurarile in sistemul de sanatate.
Buna ziua,

Casa de Pensii se ocupa de contributia CAS. Formula de calcul pentru calcului unui salariu net in conditiile in care intervine un concediu medical este procentul de 25% o data aplicat la salariul realizat pe perioada lucrata si o data pentru zilele de CM astfel: (35% x salariul mediu brut pe economie x nr. total de zile de CM)/nr. zilelor lucratoare din luna. Salariul realizat se aduna cu suma rezultata din calcul de mai sus si se aplica procentul de 25%. (conform modificarilor legislative aplicabile din luna ianuarie 2018).
CASS (sanatatea) se calculeaza aplicand procentul de 10% la salariul realizat pe perioada lucrata si atat; nu se aplica la zilele de CM.
Va rog sa va informati despre aceste aspecte in Codul Fiscal.
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
IULIA NEDELCU, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediu medical Ixulescu90 Ixulescu90 Am lucrat in perioada 1 ianuarie-1 noiembrie 2017, iar ulterior m-am angajat pe 12 februarie 2018, lucrand pana in prezent. La inceputul lunii august 2018, mai ... (vezi toată discuția)
Refuz plata concediu medical diana45 diana45 Buna ziua, M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical irina_marieta irina_marieta Avem un salariat angajat din data de 26.08.2019 care in luna Ianuarie 2020 a adus un CM cod 06 – urgenta., initial pt perioada 23-25.01.2020, cod diagnostic ... (vezi toată discuția)