o firma din Romania, factureaza un serviciu catre o firma din Spania, care nu are sediu in Romania, este o documentatie facuta de un inginer despre un teren din Romania.
1. Prima intrebare, o firma din Romania poate sa faca facturi in EURO?
2.Aceasta factura trebuie facuta cu TVA? apoi, daca se face cu TVA, se poate cere finantelor spaniole, TVA-ul platit in Ro?
Daca firma dvs. este platitoare de TVA in tara, in mod obligatoriu inainte de a face factura spaniolilor, trebuie sa va inscrieti la fisc in Registrul Operatorilor intracomunitari. De asemenea, inainte de facturare, trebuie sa verificati pe site-ul finantelor (www.mfinante.ro) daca codul de TVA al firmei spaniole este valid si apare in acest registru al operatorilor intracomunitari.
Daca firma din Spania este inregistrata ca platitoare de TVA, factura dvs. va fi fara TVA si veti mentiona pe factura "netaxabil in Romania cf.133 alin 2 Cod fiscal".
Daca firma din Spania nu este inregistrata ca platitoare de TVA, veti inscrie TVA-ul pe factura si il veti plati dvs. in Romania.
Da, puteti emite factura in Euro, dar sa mentionati pe factura cursul de schimb din ziua emiterii facturii. In functie de data incasarii efective a sumei, cand veti face conversia Euro / ron, veti face regularizarea sumei. (data emitere vs data incasare)
Si - era sa uit - trebuie sa depuneti declaratia 39o Vies pana pe 25 ale lunii urmatoare emiterii facturii.
art. 133 cod fiscal
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;
14. (1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.
in concluzie, factura se emite cu tva, indiferent de statutul clientului si nu se declara in 390 vies.