avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare catre o firma spaniola
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare catre o firma spaniola

Buna ziua,

o firma din Romania, factureaza un serviciu catre o firma din Spania, care nu are sediu in Romania, este o documentatie facuta de un inginer despre un teren din Romania.
1. Prima intrebare, o firma din Romania poate sa faca facturi in EURO?
2.Aceasta factura trebuie facuta cu TVA? apoi, daca se face cu TVA, se poate cere finantelor spaniole, TVA-ul platit in Ro?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 19:34, 30 Septembrie 2013
Daca firma dvs. este platitoare de TVA in tara, in mod obligatoriu inainte de a face factura spaniolilor, trebuie sa va inscrieti la fisc in Registrul Operatorilor intracomunitari. De asemenea, inainte de facturare, trebuie sa verificati pe site-ul finantelor (www.mfinante.ro) daca codul de TVA al firmei spaniole este valid si apare in acest registru al operatorilor intracomunitari.
Daca firma din Spania este inregistrata ca platitoare de TVA, factura dvs. va fi fara TVA si veti mentiona pe factura "netaxabil in Romania cf.133 alin 2 Cod fiscal".
Daca firma din Spania nu este inregistrata ca platitoare de TVA, veti inscrie TVA-ul pe factura si il veti plati dvs. in Romania.
Da, puteti emite factura in Euro, dar sa mentionati pe factura cursul de schimb din ziua emiterii facturii. In functie de data incasarii efective a sumei, cand veti face conversia Euro / ron, veti face regularizarea sumei. (data emitere vs data incasare)
Si - era sa uit - trebuie sa depuneti declaratia 39o Vies pana pe 25 ale lunii urmatoare emiterii facturii.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
edina, utilizator
multumesc mult pentru raspuns.
art. 133 cod fiscal
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;

14. (1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.


in concluzie, factura se emite cu tva, indiferent de statutul clientului si nu se declara in 390 vies.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Tva si prestari de servicii intracomunitare antispam antispam Buna ziua tuturor. Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intracomunitare scutite de plata tva Daria8 Daria8 Buna ziua, Am mare nevoie de un sfat, va rog Am o societate neplatitoare de TVA in Romania. In luna decembrie am solicitat inregistrarea ca platitor de ... (vezi toată discuția)