avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... suspendarea pedepsei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

suspendarea pedepsei

Am o nelamurire. Prietenul meu a fost condamnat in urma cu cativa ani la 2 ani si 10 luni de inchisoare, a primit cu suspendare (pentru infractiunea de conducere sub influenta alcoolului, accident fara victime). In 10 februarie s-a implinit tremenul iar avocata lui a inceput procesul de reabilitare. Problema e ca in noiembrie 2008, a avut un accident de masina, inca nu s-a pronuntat vinovatul (in mare. in procesul verbal spune ca prietenul meu a intrat in derapaj pe banda 2, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile meteo, si s-a lovit de o dacie care circula regulamentar) Lasand la o parte constatarea politiei deoarece lucrurile nu au fost asa, si luand cel mai rau caz posibil, ce se poate intampla?
Precizez ca din noiembrie nu s-a inaintat nici o actiune, doar s-a semnat procesul verbal, in prezenta avocatei. In fractiunea ar fi vatamare corporala (nu stim daca grava deoarece cel din dreapta soferului cu care s-a lovit nu si-a scos inca certificat medico-legal). Avocata prietenului meu spune ca cel mai bine asteapta pana in 10 martie, cand ar trebuie sa se incheie reabilitarea.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca accidentul s-a produs in noiembrie, si presupunand ca prietenul meu e cel vinovat, conteaza cand incepe urmarirea penala?
2. Am gasit art.38. - Condamnarile care nu atrag starea de recidiva
La stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de hotarârile de condamnare privitoare la:
a) infractiunile savârsite în timpul minoritatii;
a1) infractiunile savârsite din culpa;
b) infractiunile amnistiate;
c) faptele care nu mai sunt prevazute ca infractiuni de legea penala.

Ce inseamna "nu se tine seama de condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea, sau în privinta carora s-a împlinit termenul de reabilitare"?

Vreau sa stiu daca poate face puscarie. In zona producerii accidentului limita de viteza era 60 km/ora. Pritenul meu a declarat ca mergea cu 80 (iar politistii iau spus , razand, dupa ce a dat declaratia :stiati ca acolo e limita de 60??"). Nu au existat martori oculari la accident, nici urme lasate pe carosabil. Cat de mult cantareste declaratia? (prietenul meu cunoste extrem de bine acel drum ,stie unde sunt restrictiile, etc si a spus ca ultima data cand s-a uitat la vitezometru avea 80, dar chiar in momentul impactului nu s-a uitat)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: pop_iuliana_j , utilizator 19:30, 25 Martie 2009
Speta este foarte interesanta...In cazul infractiunilor pentru care se dispune suspendarea executarii pedepsei intervine reabilitarea de drept la expirarea termenului de incercare in situatia in care nu se savarsesc alte infractiuni pentru care sa fie pronuntata o condamnare definitiva.
Textul art 83 C.p. va va lamuri pe deplin:


Art. 83. - Revocarea în cazul savârsirii unei infractiuni

Daca în cursul termenului de încercare cel condamnat a savârsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc însa, daca infractiunea savârsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de încercare.

Daca infractiunea ulterioara este savârsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savârsita dupa ramânerea definitiva a hotarârii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.
In situatia amicului dvs, fiind vorba despre o vatamare din culpa, agravanta recidivei, cf art 38 C.p. nu se ia in calcul.
Dar, ramane de vazut cate zile de ingrijiri medicale va obtine p.vatamata.
Pentru infractiunile la care actiunea penala se pune in miscare la plangere prealabila, aceasta din urma trebuie formulata si depusa in termen de 2 luni de la data la care victima a luat cunostinta despre identitatea faptuitorului...
Strategia avocatei dvs este foarte buna. Deoarece nu poate fi vorba de urmarire penala din oficiu deocamdata....
Daca s-a implinit termenul de incercare ar trebui doar sa se constate la termen reabilitarea de drept..in speranta ca nu va apare in cazier vreo bomba.
Succes!
Multumesc mult de lamuririle aduse. Totusi nu inteleg un lucru. In cazul accidentelor rutiere soldate cu victime, acolo unde se incalca o regula de circulatie (de exemplu se depaseste limita de viteza legala, acesta fiind si cazul prietenului meu, limita de 60, el a avut 80. Nu s-a dovedit inca viteza, adica inca nu s-a ajuns la expertiza, doar el a declarat ca avea in jur de 80) se poate spune ca infractiunea e din culpa? Adica este vatamare corporala di culpa chiar daca s-a depasit limita legala?
Cazul nostru e unul mai delicat, insa eu iau varianta ea mai pesimista, avand in vedere ca politia deja ne-a catalogat (cel cu masina mai scumpa este cel de vina)
Cu o viteza de 80 poate exista intentia indirecta , in sensul ca nu a urmarit producerea rezultatului socialmente periculos ,dar a acceptat producea lui.
Poate exista , in functie de imprejurari , si culpa.(alte masini care au interactionat cu dvs ,conditiile din trafic nefavorabile , vremea proasta, umiditatea de pe carosabil , etc )
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Din punctul meu de vedere, se poate retine infractiunea de vatamare corporala din culpa.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi reabilitat??? pop_iuliana_j pop_iuliana_j Buna Am o mare nelamurire, si, desi am cautat informatii peste tot, nimeni nu m-a ajutat. Fratele meu a fost condamnat in 15 mai 2006 la 10 luni cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - fara permis syberia_sims syberia_sims Buna ziua, Un prieten de-al meu a avut accident aseara. Conducea o motocicleta inmatriculata dar nu avea permis. a mai fost prins conducand fara permis in ... (vezi toată discuția)
Reabilitare inainte de termen abstract abstract am fost condamnat definitiv in baza art 184,alin 2 si 4 cp cu aplic art 74 lit a si art 76 alin 1lit e la 5 luni cu suspendare,pentru vatamare corporala din ... (vezi toată discuția)