Buna ziua,
Custodie doar pentru mama se obtine in cateva situatii bine definite de lege.
Situatia prezentata de dvs nu are relevanta.
Gabriel Klein Kiritescu
promovati actiune in care solicitati custodia exclusiva. acesta nu este o proba ca sa va aduca automat la castigarea actiuneii , dar, administrata corect va poate ajuta.
In legislatia actuala art. 397 NCC instituie regula că autoritatea părintească se exercită în comun. Prin exceptie, pentru motive temeinice, instanta de tutelă poate stabili ca autoritatea părintească să se exercite doar de unul din părinti, dar chiar în acest caz sotul care nu mai are exercitiul drepturilor părintesti are dreptul de a veghea la cresterea si educarea copilului si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Faptele prezentate de dvs nu consider ca reprezinta motive temeinice pentru ca instanta de tutele sa va acorde autoritatea parinteasca exclusiva.
Dvs trebuie sa intelegeti ca in legislatia actuala sunt reglementate doua institutii diferite una este autoritatea parinteasca la care am facut referire mai sus si a doua ar fi domiciliul minorului dupa divort. Art.400 c.civ. reglementează modalitatea de stabilire a locuintei copilului după divort.În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior, prin exceptie locuinta putând fi stabilită la bunici sau la alte rude sau persoane.
Cu siguranta dvs fiind mama aveti sanse sporite ca domiciliul minorului sa fie stabilit la dvs, autoritatea parinteasca insa probabil se va exercita in comun.