avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil

Buna ziua,

Ma poate ajuta sa obtin custodia copilului in instanta daca tatal a avut dosar penal chiar a facut puscarie pentru intrarea prin efractie?

Mentionez ca aceste fapte au fost inainte de casatorie si acum cazierul este curat

Buna ziua,
Custodie doar pentru mama se obtine in cateva situatii bine definite de lege.
Situatia prezentata de dvs nu are relevanta.
Gabriel Klein Kiritescu
Aveti sanse pt ca sunteti mama in primul rand.
Fapta fiind veche nu are relevanta care sa va ajute in mod direct.
promovati actiune in care solicitati custodia exclusiva. acesta nu este o proba ca sa va aduca automat la castigarea actiuneii , dar, administrata corect va poate ajuta.
In legislatia actuala art. 397 NCC instituie regula că autoritatea părintească se exercită în comun. Prin exceptie, pentru motive temeinice, instanta de tutelă poate stabili ca autoritatea părintească să se exercite doar de unul din părinti, dar chiar în acest caz sotul care nu mai are exercitiul drepturilor părintesti are dreptul de a veghea la cresterea si educarea copilului si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Faptele prezentate de dvs nu consider ca reprezinta motive temeinice pentru ca instanta de tutele sa va acorde autoritatea parinteasca exclusiva.
Dvs trebuie sa intelegeti ca in legislatia actuala sunt reglementate doua institutii diferite una este autoritatea parinteasca la care am facut referire mai sus si a doua ar fi domiciliul minorului dupa divort. Art.400 c.civ. reglementează modalitatea de stabilire a locuintei copilului după divort.În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior, prin exceptie locuinta putând fi stabilită la bunici sau la alte rude sau persoane.
Cu siguranta dvs fiind mama aveti sanse sporite ca domiciliul minorului sa fie stabilit la dvs, autoritatea parinteasca insa probabil se va exercita in comun.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil Madalinalylyana Madalinalylyana I se poate da custodia tatalui daca copilul are 2 luni si suge la piept ? (vezi toată discuția)
Divort cimpan_anamaria@yahoo.com cimpan_anamaria@yahoo.com Tatăl fetei mele in urma divorțului mi-a cerut ca fata mea de 4 ani sa nu mai doarmă cu mine și prietenul meu in pat...in cazul în care vrea sa ma dea in ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)