avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trei copii, o mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trei copii, o mostenire

- 3copii
- patrinti in viata
- o casa a parintilor
In timpul vietii, parintii si-au facut act de vanzare cumparare unul altuia. Dupa decesul acestora, unul din copii doreste sa-si ia partea de mostenire in bani, ceilalti doi se opun, nu vor sa vanda, nu au nici bani pentru a platii celui de-al treilea partea ce i se cuvine. Ce actiune trebuie intreprinsa pentru ca cel de-al treilea sa-si capete dreptul la mostenire sub forma de bani.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 19:02, 9 Mai 2005
Cred ca situatia descrisa nu este suficient de clara. In primul rand nu inteleg daca parintii sunt in viata sau au murit. In al doilea rand vanzarea intre soti este interzisa de lege.
Oricum din situatia de fapt rezulta ca unul din mostenitori vrea sa iasa din starea de indiviziune, sa intre in posesia partii ce i se cuvine. In acest caz el trebuie sa formuleze o actiune de partaj succesoral.
Vanzarea/cumpararea intre soti este interzisa prin lege.
Daca parintii sunt in viata iar apartamentul este bunul lor exclusiv in sensul ca nici unul dintre copii nu are calitatea de coproprietar pana la decesul vreunuia dintre parinti copiii nu au nici un drept. Daca doar unul dintre parinti este in viata cel care doreste sa-si obtina partea corespunzatoare din succesiune poate promova un partaj succesoral in baza art. 728 C civ. cotele fiind urmatoarele: 5/8 sotul supravietuitor si 1/8 fiecare copil. Daca nici un parinte nu se mai afla in viata se va promova acelasi partaj succesoral, dar cotele vor fi altele si anume fiecarui mostenitor ii va reveni o cota de 1/3.
Banuiesc ca ultima situatie este si cea reala.
In acest caz instanta va dispune efectuarea unei expertize prin care se vor realiza mai multe variante de lotizare si se va alege varianta cel mai usor de adus la indeplinire. De regula se merge pe partajarea in natura iar daca nu este posibil acest lucru se poate lasa bunul unui singur mostenitor care insa va trebui sa-i despagubeasca printr-o sulta pe ceilalti. In cazul in care nu este posibila aceasta varianta instanta poate dispune vanzarea imobilului ce face obiectul litigiului la licitatie publica iar suma obtinuta se va imparti intre mostenitori conform cotelor corespunzatoare fiecaruia.
Mai este o problema si anume...... daca la decesului primului parinte toti copiii au fost renuntatori ai dreptului de mostenire sau toti trei au acceptat mostenirea, atunci, intr-adevar cotele sunt de 1/3 pentru fiecare. Daca insa unul sau doi dintre copii au acceptat mostenirea dupa primul parinte decedat cotele se schimba.
Va urez succes, Av. Cristina Gheorghe
Dupa cum se observa din enunt parintii sunt decedati.
Ca si-au facut acte de vanzare unul altuia este mai putin relevant, atat timp cat amandoi sunt morti, probabil au facut testamente unul in favoarea celuilalt, dar cum spuneam nu mai conteaza.
Daca se invoiesc la iesirea din indiviziune bine, daca nu pe calea instantei se face dezbaterea mostenirii si se poate solicita scoaterea la vanzare a bunului mostenit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters84764 ContSters84764 Daca unul din parinti moare ,la cat timp se poate deschide succesiunea,unde trebuie deschisa si care sunt formalitatile acestuia?Ce drepturi au copiii ,ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune . transmitere cote parti din mostenire OpraM OpraM Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta: 1. care sunt cotele de drept in cazul unei mosteniri de pe urma unui parinte decedat? Ma refer la cazul unei ... (vezi toată discuția)