avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cumparare auto de la pers fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cumparare auto de la pers fizica

Doresc sa cumpar pe firma mea o masina de la o persoana fizica.Nu pot plati toti banii deodata si am hotarat impreuna cu vanzatorul sa o iau in rate.As vrea sa facem la inceput un precontract(la biroul de vanzari auto),in care sa se prevada plata esalonata in 6 luni,in transe egale,iar la final actul de vanzare-cumparare efectiv,prin care se si schimba dreptul de proprietate asupra masinii..Mentionez ca nu vreau sa fac actul de vanz-cumparare la inceput pentru a putea beneficia de toate taxele platite pentru masina.
Problema mea este cum se inregistreaza in contabilitatea firmei aceste operatiuni si daca sint legale.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: turkn , utilizator 16:27, 2 Aprilie 2009
In precontractul de care vorbiti puteti insera clauza de plata esalonata a c/valorii masinii.

Lunar, sau ori de cite ori veti plati :
-veti emite catre p f o dispozitie de plata din casierie ( formular tip, pe care il gasiti la orice librarie care vinde si imprimate ) , pe care o veti completa cu datele de identificare ale persoanei fizice , si pe care, aceasta va semna pentru fiecare suma incasata . La explicatie : scopul platii : avans transa 1,2 etc af precontract nr...
Aceste documente se vor inregistra in registrul de casa al societatii , ca plati.
- veti putea face si plati cu op , in contul persoanei fizice , si , la fel, sumele reprezinta avansuri precontract nr....
La achitarea integrala a masinii veti face contractul final , in baza caruia se va inregistra in contabilitate , ca mijloc fix, masina respectiva .

As mai adauga si prevederile din codul fiscal ( ART. 264

Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport)

cu privire la instrainarea/dobindirea unui autovehicul :

Pentru Dvs, in calitate de cumparator:

(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.

Pentru persoana fizica de la care cumparati:

(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.




Am inteles cum trebuie sa fac,singura intrebare la care va rog sa imi mai raspundeti este daca precontractul se poate face direct intre cele doua parti,cu stampila si semnatura(ca un act de mana),sau e obligatoriu sa il facem la notar sau la birou vanzari auto?
Un jurist ar da un raspuns riguros dpdv legal. Eu va pot raspunde in nume personal : in locul Dvs , as face precontractul la biroul de vanzari auto .
Pentru a evita plata unei anume sume de bani se poate face si sub semnatura privata de ambele parti, dar mai bine mergeti la biroul auto deoarece acestia au modele de precontracte si sunt stipulate anumite clauze favorabile partilor.
Cum doriti daca aveti un model bun de precontract si sunt trecute toate clauzele atunci sub semnatura privata daca nu aveti atunci la biroul auto.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa certificat fiscal vanzator DANIELA MARIN DANIELA MARIN Buna ziua. Am achizitionat la data de 02.09.2009 o masina second de la un roman cu domiciliul in Romania care la randul sau a achizitionat-o din Germania la ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la impozit alina240 alina240 Bunaziua, Am o nelamurire legata de impozitul auto si as dori daca poate cineva sa ma ajute. In anul 2002 am vandut un autoturism cu acte in regula si am ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto cateldestept cateldestept Societatea doreste vanzarea unui autoturism (mijloc fix) unei persoane fizice. Care este procedura, este suficienta o factura din partea societatii? Incasarea ... (vezi toată discuția)