Buna ziua, am si eu o nelamurire daca puteti sa ma ajutati: tatal meu a decedat luna aceasta si avea un IMPRUMUT DE NEVOI PERSONALE la o banca, imprumutul fiind contractat acum 5 ani si mai avea de plata inca 5 ani, in contractul pe care la facut cu banca la sectiunea Dispozitii Finale in contract este mentionat ca " imprumutatul a luat la cunostiinta ca beneficiaza de o asigurare de viata incheiata de catre banca cu EFG EUROLIFE ASIGURARI DE VIATA S.A. in calitate de asigurator, pentru riscul de deces din orice cauza, avand ca obiectiv viata, sanatatea si integritatea imprumutatului si este de acord ca Banca sa fie beneficiarul oricarei indemnizatii de asigurare aferente acestei polite de asigurare." ; in momentul incare am fost la banca sa anunt decesul tatalui meu cei de la banca mi-au spus ca nu mai beneficiaza de asigurare si ca noi fiind mostenitori o sa trebuiasca sa platim restul imprumutului deoarece ei au reziliat contractul cu firma de asigurari inca din anul 2010, tatal meu neprimind o notificare in acest sens. Cum as putea sa rezolv aceasta problema deoarece familia mea fara venitul tatalui nu poate plati acest imprumut.. Cum pot rezolva aceasta problema?
Va multumesc anticipat
Relatia cu asiguratorii necesita atentie deosebita intotdeauna, altfel se intampla ce ati patit dvoastra. Sa intelegem ca tatal a platit polita de asigurare pana in 2010 si apoi nu a mai platit-o? Sau cine si cum s-a platit polita? Daca tatal a platit polita pana in 2010 si apoi nu a mai platit-o, nu avea ce notificare sa primeasca. Trebuia doar sa isi faca eventual alta asigurare de viata (de obicei asigurarile astea se fac anual cu posibilitatea reinoirii).
Bancile in scop de marketing vin cu astfel de "oferte" de colaborare cu asiguratori de viata, in primul an al creditului, apoi dupa ce acorda creditul nu ii mai intereseaza pe ei asigurarea, ci pe cel care a contractat. In general asigurarile de viata pe termen lung sunt foarte scumpe.
In calitate de mostenitori va trebui sa platiti datoria, altfel puteti fi urmariti silit pana la concurenta valorii bunurilor mostenite de la tatal dvoastra.
Am solicitat un raspuns oficial in scris din partea banci referitor la polita de asigurare mentionata in contract si inca nu l-am primit. Dar in momentul in care am ajuns la banca si am discutat cu ofiterul de credit referitor la decesul tatalui si cum procedam cu asigurarea acesta ne-a spus ca din baza lor de date reiese ca NU tatal meu a incheiat o polita de asigurare pe viata pentru creditul contractat, ci banca a facut-o pentru a-si asigura creditul doar ca banca a renuntat la polita de asigurare inca din anul 2010.
Asa cum am spus si mai sus in contract este mentionat faptul ca "imprumutatul a luat la cunostiinta ca beneficiaza de o asigurare de viata incheiata de catre banca cu EFG EUROLIFE ASIGURARI DE VIATA S.A " nu este mentionat in contract perioada pentru care beneficiaza de asigurare.
Cum pot proceda ma ajuta faptul ca este trecut in contract ca beneficia de o asigurare pentru a merge in instanta sau trebuie sa incep sa imi mai caut un loc de munca.
multumesc
Nu prea aveti cum sa va mai legati de polita respectiva, intrucat nu mai exista din 2010, cum ati spus si dvoastra. Verificati daca creditul nu este prescris, adica 3 ani de la ultima plata, in caz contrar trebuie sa platiti creditul sau sa renuntati la mostrenire.