avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

dupa divort in fata notarului fostul sot mi-a trimis cu titlu de pensie alimentara lunar o suma de bani.De 5 luni nu-mi mai trimite nimic .Nevoile sunt multe copilul cere ...CE SA FAC?ca sa-l dau in judecata ce trebuie sa fac?pot sa ma prezint in instanta si fara avocat?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:29, 2 Octombrie 2013
Aveti o intelegere autentificata in privinta pensiei ?
Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin doua luni , a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.


Daca obligatia legala de intretinere, dupa desfacerea casatoriei prin divort, pe cale notariala , este nesocotita, va puteti adresa organelor judiciare , in vederea efectuarii cercetarilor penale.

Intentia,directa, sau indirecta, ca forma a vinovatiei, prespune a dispune de venituri, insa, din varii motive, exista o nesocotire a obligatiei legale de intretinere.

Va puteti constitui parte civila, pentru prejudiciul cauzat, cu mentiune ca sumele de bani datorate cu titlu de daune morale si materiale pot fi precizate, individualizate.

Odata ce va constituiti parte civila, trebuie sa sustineti , din punct de vedere probator, actiunea civila alaturata celei penale.


Totodata, se poate proceda la executarea silita, pentru recuperarea sumelor de bani cu titlu de pensie de intretinere.


( executarea silita putand fi realizata in toate formele sale ).



Succes.


Parerea mea: stati de vorba cu tatal. Daca nu intelege, faceti-i o notificare, apoi executare.
Nu prea e ok cu plangerea penala, din punctul meu de vedere.
din pacate nu
Daca nu s-a discutat cand ati divortat si de pensie si nu aveti act in acest sens cu cat ati convenit sa plateasca, nu aveti ce executa si nici de ce va plange.
Adresati-va instantei ( judecatoriei pe raza careia domiciliati) cu cerere sa se stabileasca pensie in bani pt ca dansul nu intelege sa contibuie de bunavoie la intretinerea copilului sau, sa se stabileasca in cuantum de 1/4 ( daca nu mai are si altii in intretinere) din veniturile realizate.
Daca nu munceste ( poate de aia n-o fi trimis, o crede ca e scutit), cereti sa se stabileasca raportat la salariul minim pe economie).
Cererea se timbreaza cu 20 de lei.

Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere ovidar01 ovidar01 buna seara sunt divortat si din casatorie a rezultat un baietel dupa divort baietelul a ramas cu domiciliul stabil la mine sotia mea nu vrea sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez pensia alimentara mesesanliana mesesanliana Buna ziua doresc sa ma sfatuiti cum pot recupera pensia alimentara pt fetita mea are 15 ani sunt divortata de tatal ei de multi ani care este plecat in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elisabetatoma elisabetatoma Buna ziua! In urma unui proces de divort fostul sot este obligat la plata pensiei alimentare. Din pacate nu se intampla acest lucru, cu toate ca are si ... (vezi toată discuția)