Am infiintat o asociatie de proprietari pe o strada de duplex-uri in localitatea Floresti, jud. Cluj. Ne-a fost foarte greu pentru ca o perioada de timp toti pe care ii intrebam ne raspundeau ca asociatiile se fac doar la blocuri, dar pana la urma ...uite ca s-a putut. Proprietatea comuna o reprezinta strada, pe care o avem in coproprietate la care avem cota parte fiecare proprietar si canalizarea. Canalizarea strazii a fost construita mai jos decat magistrala localitatii si pentru aceasta solutia constructorului a fost sa se monteze o pompa electrica care sa deverseze in magistrala apa care ajunge peste un anumit nivel. Deci, fiecare proprietar de pe strada plateste odata apele uzate la factura de apa si apoi energia electrica pecare o consuma pompa care transporta apele uzate in canalizatia magistrala. Intrebari:
-pompa electrica a canalizarii si toata instalatia electrica aferenta nu este proprietatea asociatiei ci a constructorului care a construit casele de pe strada. cum putem face ca , legal, aceasta sa devina bun al asociatiei? Mentionez ca acel constructor nu mai poate fi contactat si nu este cetatean roman, iar pompa electrica este bransata la un consumator persoana fizica;
-exista posibilitatea ca serviciul de apa-canal al localitatii sa preia si canalizarea noastra?
Ca o continuare a povestii...Dupa ce au fost construite casele pe strada noastra, constructorul a mai construit cateva case ale caror canalizare au cuplat-o la canalizarea noastra. Cum putem face ca si ceilalti proprietari, care nu fac parte din asociatia noastra, sa participe la cheltuielile de intretinere, reparatii si plata curentului pentru pompa electrica a canalizarii? Pot ei adera individual la asociatia noastra pentru a putea imparti cheltuielile?
Sunt constient ca aceasta situatie nu este normala si constructorul nu trebuia lasat sa predea lucrarea in acest mod, dar trebuie sa pornim de la faptul ca s-a ajuns aici si ca trebuie sa mergem inainte, pentru ca inapoi nu putem da timpul. B-)
Nu-i puteti obliga sa se asocieze, daca nu vor, dar puteti sa le impuneti plata cotei-parti aferente la aceasta cheltuiala.
Daca nu vor, atunci exista solutii tehnice de despartire de acele proprietati sau in instanta prin impunerea lor la plata.
Nimic din ce sustineti nu este proprietatea asociatiei, ci a proprietarilor, ca sunt sau nu sunt in asociatie, dar care se folosesc de un anumit bun.
Pana la urma, daca sa zicem ajungeti cumva sa va fie predata aceasta pompa, unde o veti conecta la curent electric? Aveti o asemenea infrastructura creata?
Persoana fizica care are in custodie aceasta pompa face parte din asociatia dv.? Cum, unde, platiti acel curent electric aferent pompei?
Pentru ca va puneti problema de a fi preluati de serviciul apa-canal al localitatii, acum unde platiti?