Trebuia declarat tot, adica cele doua facturi cand depuneati declaratia 200 la sfarsit de an, in care se treceau toate veniturile si toate cheltuielile, se vedea care era rezultatul fiscal si de acolo si impozitul pe venit de plata.
Pentru ca sunteti inregistrat ca pfa trebuie sa completati registrul jurnal de incasari si plati si trebuie sa aveti facturile, chitantele, bonurile fiscale pe baza carora completati registrul si pe care trebuie sa-l prezentati la control.
Apoi nu inteleg daca vi s-a impus sa va autorizati ca pfa pentru a lucra cu ei, de ce v-a mai cerur facturile si celelalte documente doveditoare pentru cheltuieli? Astea ramaneau toate la dumneavoastra ca pfa.
Buna ziua.
Firma respectiva mi-a cerut toate documentele doveditoare pentru a cere Comisiei Europene toti banii cheltuiti cu mine ca expert al lor. Sau asa cred, nu stiu de ce mi le-au cerut dar mi le-au cerut. Iar eu nu le am si trebuie sa le cer.
Dar ce mi se poate intampla la inspectia fiscului ? Este infractiune, dosar penal, ce-mi pot face ? La urma urmei am adus bani in tara, nu am furat, statul nu face nimic pentru mine, eu intru la proces cu ei pentru ce ? Daca trebuia sa declar ambele sume, arunci am o mare problema. Trebuie sa contactez un avocat ? Pentru ca este foarte posibil sa mai particip in proiecte si nu vad de ce ar trebui sa fiu dat in judecat si chiar condamnat ! In loc sa-mi vad de treaba.
Ce ma sfatuiti ? Se stie ca mai binele e dusmanul binelui, totusi nu vad sa fiu infractor in aceasta situatie.
Va multumesc pentru raspunsul rapid.
Cu stima,
George
Buna ziua,
De obicei ANAF va anunta data de incepere a inspectiei . Puteti solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale si sa va corectati in acest timp evidentele, depunand rectificativa la declaratie.
Art. 101 Avizul de inspecţie fiscală
(1) Înaintea desfășurării inspecției fiscale, organul fiscal are obligația să înștiințeze contribuabilul în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de inspecție fiscală.
(2) După primirea avizului de inspecție fiscală, contribuabilul poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a inspecției fiscale. Amânarea se aprobă sau se respinge de către organul fiscal prin decizie. În cazul în care organul fiscal a admis cererea de amânare a inspecției fiscale, comunică contribuabilului data la care a fost reprogramată inspecția fiscală.
(3) Avizul de inspecție fiscală cuprinde:
a) temeiul juridic al inspecției fiscale;
b) data de începere a inspecției fiscale;
c) obligațiile fiscale și perioadele ce urmează a fi supuse inspecției fiscale;
d) posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecției fiscale.
Norme metodologice
Art. 102 Comunicarea avizului de inspecţie fiscală
(1) Avizul de inspecție fiscală se comunică contribuabilului, în scris, înainte de începerea inspecției fiscale, astfel:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili.
(2) În situația în care data de începere a inspecției fiscale înscrisă în aviz este ulterioară împlinirii termenului prevăzut la alin. (1), inspecția fiscală nu poate începe înainte de data înscrisă în aviz.
(3) Avizul de inspecție fiscală se comunică la începerea inspecției fiscale în următoarele situații:
a) în cazul efectuării unei inspecții fiscale la un contribuabil aflat în procedura de insolvență;
b) în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat sau încrucișat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale;
c) pentru extinderea inspecției fiscale la perioade, impozite, taxe și contribuții, altele decât cele cuprinse în avizul de inspecție fiscală.
(4) Emiterea avizului de inspecție fiscală nu este necesară:
a) în cazul controlului inopinat și al controlului încrucișat;
b) în cazul unor acțiuni îndeplinite ca urmare a solicitării unor autorități, potrivit legii;
c) în cazul refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației;
d) pentru soluționarea unor cereri ale contribuabilului.
(5) Contribuabilul poate renunța la beneficiul perioadei de comunicare a avizului de inspecție fiscală prevăzut la alin. (1).
(6) Data începerii inspecției fiscale este data menționată în registrul unic de control. În cazul contribuabililor care nu dețin sau nu prezintă organelor de inspecție fiscală registrul unic de control, această dată se înscrie într-un proces-verbal de constatare.
(7) Dacă inspecția fiscală nu începe la 15 zile de la data prevăzută în aviz, contribuabilul va fi înștiințat, în scris, asupra noii date de începere a inspecției fiscale.
Buna ziua.
Si cum fac: declar acei 6000 lei in declaratie sau doar diferenta de 1000 lei, restul a fost cheltuit pentru proiect cum am spus ?
E clar ca va trebui sa cer de urgenta documentele doveditoare de la firma din UE, sa pot dovedi ce am cheltuit si ce a ramas. Altfel nu ma vor crede.
Am registru de casa dar l-am completat cum am stiut, stressul me este sa-mi fac treaba bine si sa castig si alte proiecte.
Cred ca voi avea nevoie de un contabil.
Ok, voi reface declaratia. Cum procedez, ma duc la AFP a sectorului de care apartin si cer 200 sau 220 ? Ca si pe acestea le confund.
Va multumesc frumos pentru asistenta.
Cu respect,
George
Trebuie sa depuneti din nou declaratia 200 (declaratie rectificativa) pentru aceeasi perioada fiscala.
Faceti rost urgent de toate actele doveditoare pentru cheltuieli. Altfel, la control nu o sa vi se ia in consideratie nocio cheltuiala ca fiind deductibila si o sa va calculeze inspectorul din oficiu impozit la tot venitul incasat.