avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal

buna ziua, am si eu mai multe nelamuriri si va rog sa ma ajutati:
daca sunt angajata cu o jumatate de norma am dreptul la concediul prenatal si indemnizatie de crestere copil (cum se calculeaza)? perioada de minim un an vechime trebuie sa fie pana la plecarea in concediu sau pana la data la care am ramas insarcinata? va multumesc
Cel mai recent răspuns: floreaoana , utilizator 15:07, 1 Octombrie 2013
Stagiul de cotizare, daca doriti sa il numim asa, nu este ca la somaj, x luni din ultimele y cu norma intreaga. La concediu de crestere si ingrijire copil trebuie sa aveti lucrate, de fapt sa realizati venituri supuse impozitarii, minim 12 luni la data nasterii copilului. Nu conteaza ca ati lucrat norma intreaga / jumatate de norma / 1 ora pe luna.
ndemnizatia se calculeaza astfel: adunati veniturile nete incasate fi fiecare luna din cele 12 anteroare nasterii, apoi suma o impartiti la 12 si astfel obtineti o medie lunara. Din aceasta medie calclati 85 % si aceasta va fi suma primita ca indemnizatie + 200 lei alocatia copilului.
Aveti dreptul la concediu de maternitate chiar daca lucrati cu norma de 4h/zi. Indemnizatia de maternitate/zi este de 85% dintr-o suma egala cu media veniturilor/zi din ultimele 6 luni.
Ex:
- venitul din ultimele 6 luni este de 3000 lei (500 lei/luna x 6 luni)
- nr de zile lucrate in ultimele 6 luni = 126
- venitul mediu/zi = 3000:126 = 23.81 lei
- indemnizatia/zi = 23.81 x 85% = 20.24 lei
Se inmulteste indemnizatia cu nr de zile lucratoare din luna si se retine CAS.

In legatura cu concediul crestere copil, trebuie sa aveti 12 luni in care ati obtinut venituri supuse impozitului pe venit pana la data la care se naste copilul (inclusiv lunile de concediu de maternitate).
De asemeni, trebuie sa aveti achitate obligatiile fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detineti in proprietate.
va multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie cu concediu fara plata amyST amyST Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru bebe2 in cazul in care am avut indemnizatie pentru bebe1 timp de 11 luni apoi am intrat in ... (vezi toată discuția)
Ce venit mi se ia in calcul AlinaAndreeaM AlinaAndreeaM Buna, pt concediul de 126 zile , daca intru din data de 23.10.2017, mi se calculeaza venitul pentru lunile aprilie-septembrie, fara octombrie pt ca nu am luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizație 2017....6 sau 12 luni????? somial somial Îmi puteți spune cum se calculează indemnizația pt creșterea copilului? Am citit intr un articolul care zicea ca valoarea bruta a îndemn. Reprez.85% din ... (vezi toată discuția)