avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mostenire Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mostenire Partaj

Buna ziua,
Sunt necasatorit urmeaza sa primesc o mostenire de 3/4 dintr-un imobil. Ipotetic anu viitor ma casatoresc si peste 10 ani divortez exista cumva riscul ca acest 3/4 ce il detin sa devina bun comun si sa trebuiasca sa il impart cu fosta sotie?
Rog sa mi se raspunda urgent precizez ca in 2 zile voi face succesiunea iar tatal meu cel care va mosteni 1/4 pretinde ca acel 3/4 al meu in cazul unui divort se va impartii si doreste sa ii cedez 1/4 sa devenim jumatate jumatate
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 01:47, 26 Martie 2009
Conform art.31 C.fam., chiar si daca ati fi casatorit si in timpul casatoriei ati dobandi un bun prin mostenire, acel bun este propriu si nu comun iar in cazul unui divort, acest bun nu se va imparti cu sotia (fosta...viitoare...sau prezenta!!)
In situatia dvs. nu exista nici un risc.Tatal dvs. nu are dreptate...

Av. Cermak
Puteti sa incheiati un acord (un precontract) cu viitoarea sotie in care fiecare parte (dvs., respectiv viitoarea sotie) vine cu o anumita mostenire si in actul respectiv poate sa exista o clauza ca in cazul unui divort, bunurile personale sa nu se imparta, ramanand partajabile conform legii doar bunurile dobandite in timpul casatoriei ca fiind bunuri comune.
Ioana-Iulica a scris:

Puteti sa incheiati un acord (un precontract) cu viitoarea sotie in care fiecare parte (dvs., respectiv viitoarea sotie) vine cu o anumita mostenire si in actul respectiv poate sa exista o clauza ca in cazul unui divort, bunurile personale sa nu se imparta, ramanand partajabile conform legii doar bunurile dobandite in timpul casatoriei ca fiind bunuri comune.

De unde ati scos asta? Bunurile mostenite sunt proprii. C:O are este finalitatea conventiei pe care o sugerati?
bunurile mostenite sunt bunuri proprii chiar si in situatia in care ati fi casatorit.Cat despre propunerea tatalui dumneavoastra de a-i ceda 1/4,nu exista nici un motiv sa faceti acest lucru.

????s-au facut modificari ale Codului familiei, Civil si eu nu stiu?Nu intelg altfel ce sugerati dvs.

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters192876 ContSters192876 Ce fel de act trebuie sa fac pentru a imi ramane casa parintilor mie, fara sa poata a fi impartita cu fratele, sau sotul meu in caz de divort. Multumesc (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct cris_deo cris_deo buna ziua . daca sotia a cumparat dreptul de uzufruct asupra unui teren in timp ce eu sunt in divort dar nu avem o pronuntare in acest sens se considera bun ... (vezi toată discuția)
Doresc sa stiu daca tatal de al 2 are drept la casa bunicilor mamei mele rost rost am o casa care a fost a bunicilor care au decedat si la rand a decedat si copilul lor adica mama iar eu am ramas in casa cu tatal de-al 2 vreau sa stiu daca si ... (vezi toată discuția)