Curtea Constitutionala, prin decizia nr. 670/2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, a hotarat că prevederile respective sant neconstitutionale. In acest caz cum se pot interpreta prevederile articolului in cauza, respectiv in ce termen poate fi atacata in justitie o hotarare a adunarii generale a proprietarilor pe care o consideri ca nelegala?
Neconstitutionalitatea acestui articol consta in faptul ca se face discriminare intre proprietarii membri ai asociatiei care au posibilitatea sa participe la AG si sa afle la momentul adoptarii unor hotarari despre acestea si proprietarii nemembri ai asociatiei care nu au aceasta posibilitate.
In consecinta, termenul de 45 de zile ramane acelasi numai ca se inlocuieste cuvantul "adoptare" cu "comunicare", astfel incat prin comunicare afla atat membrii asociatiei care nu au putut fi prezenti la AG, dar si proprietarii nemembri ai asociatiei.
Discutia este in plan teoretic, dar in textul legii trebuie prevazut dreptul fiecarui proprietar ca este sau nu membru al asociatiei, ca a fost prezent sau nu la AG de a lua la cunostinta si de a putea contesta in deplinatate orice hotarare asa cum este scris in textul legii.
Asadar contestatia se poate face in termen de 45 de zile de la comunicarea hotararii adoptate in AG si nu de la data adoptarii ei.