avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am divortat in timp ce eram gravida
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am divortat in timp ce eram gravida

Am ramas gravida in ianuarie 2013, casatorita fiind din februarie 2009.
Am divortat in aprilie 2013 dupa ce fostul sot m-a parasit in luna martie.
Am nascut de curand, fostul sot nu a venit sa recunoasca copilul dar a fost trecut ca tata pe certificatul de nastere deoarece copilul a fost conceput in timpul casatoriei. Copilul poarta numele meu.
In aceasta situatie avem custodie comuna asupra copilului?
Ar trebui sa deschid un proces de custodie ca sa obtin custodia totala a copilului?
Aveti impreuna exercitarea comuna a autoritatii parintesti. Pentru a obtine exercitarea exclusiva (sau custodie exclusiva), trebuie sa deschideti proces, dar trebuie sa aratati ca aveti motive temeinice pentru aceasta cerere. Mai multe detalii aici: [ link extern ]
Adresati-va instantei de judecata, in vederea exercitarii autoritatii parintesti , singur, sau alaturi de tatal copilului.

De la data introducerii actiunii judecatoresti ( prin exceptie, pensia poate fi acordata pentrui o perioada anterioara acestei date ) , este datorata pensia de intretinere, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare este de 25 % din venitul net realizat, nu mai putin de 25 % din salariul minim pe economia nationala.

Pentru motive temeinice, instanta de judecata poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de unul din parinti , avand in vedere principiul preeminentei interesului superior al copilului.


In situatia sus expusa , dumneavoastra veti lua deciziile majore din viata copilului, fara a fi necesara manifestarea acordul de vointa al tatalui copilului ( deciziile majore referindu-se la parasirea tarii, efectuarea unor interventii chirurgicale, inscrierea in institutiile de invatamant).


In caz contrar, tatal va trebui sa-si expune punctul de vedere, vizavi de deciziile ce priveste cresterea si educarea copilului.

Chiar daca autoritatea parinteasca este exercitata de catre unul dintre parinti, celalalt are dreptul de a veghea la crestera si educarea copilului .

Totodata, in cazul in care se solicita, un program de vizitare poate fi incuviintat .( acesta poate fi unul limitativ, daca este argumente temeinice ce presupun restrictionarea accesului la copil ).


Adresati-va instantei de judecata.


Succes.

Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sau explicat in alte cuvinte ceea ce a argumentat doamna avocat de mai sus, faptul ca tatal nu a venit sa-si recunoasca copilul la nastere nu reprezinta din punct de vedere al legii si al magistratilor, un motiv suficient de important prin care dumneavoastra ati fi indreptatita sa primiti exercitarea autoritatii parintesti exclusiva (custodie totala cum ati numit-o dvs in postare).

O parere personala, daca imi permiteti, ar fi sa nu deschideti niciun proces. Cresteti-va copilul in liniste, caci aceasta este prioritatea dvs in acest moment. In timp, pentru binele tuturor ar fi de preferat sa il convingeti pe tatal copilului ca este bine sa inceapa sa devina tata. Pentru binele tuturor. Oricum, legea ii da drepturi egale cu ale dvs, obligatiile in schimb nu sunt constranse prin nicio lege.
Ba sunt constranse si unele obligatii, dar asta inseamna un lung sir de procese, plangeri si o suma de hartii, timp pierdut si nervi intinsi la maxim, vreme in care copilul creste, pune intrebari, sufera. Este dreptul copilului de a-si cunoaste tatal si obligatia tatalui de a plati pensia de intretinere. O hotarare judecatoareasca le aseaza intr-un cadru legal. Cadrul moral il stabileste fiecare in parte, dupa cum ii este educatia, inima, etc.
Sigur ca prin proces va exista o clarificare a relatiilor de familie.

Alte discuții în legătură

Custodia totala copil bartmarc bartmarc Sunt mama unui copil de 4 ani, dar sunt plecata in strainate si sunt despartit de sot am trai doar in concubinaj, cum procedez eu am loc de munca aici si vreau ... (vezi toată discuția)
Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)
Custodie totala Dudumaya Dudumaya Buna seara, ma numesc Leonte Claudia si locuiesc in Danemarca. In iulie urmeaza sa aduc si baiatul in varsta de 15 ani pt a l inscrie la scoala.Ma intereseaza ... (vezi toată discuția)