avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort sotul este in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort sotul este in strainatate

Buna ziua, as dori sa stiu ce trebuie facut pentru a divorta de sotul meu care este in strainatate, el fiind din Camerun. Mentionez ca si el este de acord cu divortul. A plecat din Romania acum 2 ani , nu vrea sa mai revina aici si relatia mea cu el nu isi mai are rostul. El se afla in Camerun eu aici in Romania. Vrea sa stiu ce model de cerere sa depun. Mentionez ca locuiesc in Bucuresti fara forme legale si casatoria s-a inchieat la primaria sectorului 1 atunci fiind studenta si locuind in camin sectorul 6. Pot depune cererea la Judecatoria sectorului 1 ? Cat dureaza cu aproximatie pana se pronunta divortul?
Pentru a se solutiona actiunea de divoort trebuie efectuata prin intermediul Ministerului Justitiei procedura cu strainatatea,in speta cu Camerunul,care este foarte anevoiioasa.Indicati adresa acestuia din Camerun pentru a fi citat.Eventual discutati cu sotul sa transmita o declaratie data la un notar din tara lui ca este de acord cu divortul.Daca,instanta accepta ,-ar putea dispune citarea sa prin afisare la usa instanteie si prin intermediul unui ziar de mare tiraj,procedura care ar necesita un timp mai scurt de derulare a procesului.Este totusi bine pentru a fi admisa aceasta ultima varianta de citare sa aveti acea declaratie de la sot
claw a scris:

Buna ziua, as dori sa stiu ce trebuie facut pentru a divorta de sotul meu care este in strainatate, el fiind din Camerun. Mentionez ca si el este de acord cu divortul. A plecat din Romania acum 2 ani , nu vrea sa mai revina aici si relatia mea cu el nu isi mai are rostul. El se afla in Camerun eu aici in Romania. Vrea sa stiu ce model de cerere sa depun. Mentionez ca locuiesc in Bucuresti fara forme legale si casatoria s-a inchieat la primaria sectorului 1 atunci fiind studenta si locuind in camin sectorul 6. Pot depune cererea la Judecatoria sectorului 1 ? Cat dureaza cu aproximatie pana se pronunta divortul?

Depuneti cerere de divort din culpa comuna. Dupa ce veti primi citatia, ii comunicati sotului numarul de dosar, iar acesta trimite intampinare ( recomandabil ar fi sa fie data la un notar si apostilata, daca Camerunul e membru al coventiei de la HAGA) prin care sustine ca este de acord cu cererea de divort . Astfel se va rezolva totul de la primul termen.
Instanta competenta este judecatoria de la locul unde se afla ultimul domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut un domiciliul comun, sau daca nici unul nu mai locuieste i n circumscriptia judecatoriei de la ultimul domiciliul comun, atunci, in cazul dvs. puteti introduce actiunea la judecatoria de la domiciliul dvs.( indicand faptul ca sotul parat are domiciliul instraintate) Va trebui sa indicati adresa unde domiciliaza sotul, varianta cu citarea prin publicitate sau la usa instantei functionand doar in ipoteza in care sustineti ca nu stiti unde se afla sotul si ca ati facut toate demersurile pentru a-i afla domiciliul Solicitati ca divortul sa se pronunte din culpa comuna, sotul va putea trimnite o intimpinare scrisa la dosar, prin care sa arate ca este de acord cu divortul in aceasta forma si astfel se va pute solutiona cererea.
Daca sotul trimite intampinare, asa cum spune si dna avocat Paven, nu mai este nevoie sa se astepte sa se faca procedura de citare cu strainatatea.
In momentul in care apare sotul in afara tarii, instanta trebuie sa-l citeze, neexistand cazuri de echipolenta pentru comunicarea cererii de chemare in judecata...
Nu conteaza cand si ce raspunde sotul la un dosar, el trebuie citat. Ca nu exista nici exceptii de la procedura citarii.

Astfel, ideea aia cu trimisul la dosar a unei declaratii (din care reiese adresa lui in afara tarii) si citarea la mica publicitate apoi e cea mai tare! :))

Daca sotul ar avea un avocat aici, lucrurile ar fi mult mai simple. Un martor, fara procedura cu strainatatea, la primul termen e totul gata!
Fara avocat, imi e greu sa cred ca nu va veti impotmoli intre citare, traducerea actelor de comunicat in Camerun etc., cheltuieli ce vor fi mult mai mari, in total.
Martor poate fi oricine din familie, sora, prieteni, ruda... oricine.
Succes!

Alte discuții în legătură

Divort amiabil, unul dintre parteneri are domiciliul in strainatate... im000111 im000111 Va rog frumos sa ma lamuriti daca unul din parteneri are domiciliul in strainatate iar celelalt in Romania, iar actiunea de divort este deschisa in Romania, ... (vezi toată discuția)
Divort de la distanta amalia.p amalia.p Am o problema si fiindca este urgenta, am sa fiu cat mai concisa posibil. Eu sunt casatorita, fara copii si fara bunuri de impartit cu sotul meu. De aproape un ... (vezi toată discuția)
Mandatar pt divort si intampinare hella hella Buna ziua! Am 2 intrebari la care sper sa pot primi raspuns. Sunt casatorita din 2006 si avem un copil de un an. Am depus actiune de divort din culpa comuna. ... (vezi toată discuția)