avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,
Poate fi contractul colectiv de munca mai puternic decat legea? In cazul in care in acesta este stipulata acordarea salariilor compensatorii in functie de vechimea in societate si nu in functie de vechimea in munca, iar concediul de crestere a copilului este considerat o intrerupere a activitatii, cum este corect? Conform contractului sau conform OG 124/2011?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 5 Octombrie 2013
1. CCM este legea partilor si el nu trebuie sa cuprinda prevederi mai nefavorabile decat actele normative in vigoare.

2. CCC este o intrerupere de activitate.

3. Dar ar fi mai bine sa precizati care este problema care va intereseaza, cvare sunt intrebarile punctuale ca sa raspundem tot punctual, nu asa la general, ca nu o sa intelegeti bine raspunsurile.
1. CCM reprezinta legea partilor.

Potrivit Legii nr.62/2011, art. 132 :
(1)Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
(2)La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.

(3)Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior.
(4)Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .

Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.


Multumesc pentru precizari.
Concret, pe 01 decembrie trebuie sa ma intorc la serviciu, dupa un CCC de 2 ani. Angajatorul doreste acordarea salariilor compensatorii si implicit concedierea (masura aplicata tuturor colegilor din departament). Cum se vor calcula acestea? Se iau in considerare si cei 2 ani sau se merge pe varianta mentionata in CCM?
1. Ati primit, mai sus, un extras din OUG 111/2010 care spune ca perioada concediului pentru cresterea copilului (CCC) constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.

2. - Deci perioada de CCC este vechime in munca si in serviciu si in specialitate dar nu este vechime in aceeasi societate.
- Vorbiti si cu liderii de sindicat (sau cu cei care au semnat CCM) sa va explice cum interpreteaza ei coroborarea dintre textele din CCC cu acelea din OUG 111/2010.
Legislatia veche prevede ca , beneficiaza de vechime neintrerupta in aceeasi unitate salariata care a incetat activitatea fiind gravida sau pentru a-si creste un copil pina la implinirea virstei de 7 ani.

Dupa modificarea legislatiei muncii , acest aspect a disparut din cuprinsul legilor. Legiuitorul lasand, opinia mea, la aprecierea angajatorului daca perioada CCC poate fi considerata si vechime in unitate , nu numai in munca sau specialitate (situatii expres prevazute in lege).

Pe cale de interpretare, considera ca daca CCC este considerata vechime in munca si in specialitae, atunci poate fi considerata si vechime in unitate - angajatul in cauza nu are raportul de munca incetat si suspendat, adica are totusi calitate de salariat al acelui angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna inainte si dupa concediu pentru cresterea copilului Mariaky Mariaky Buna ziua, Un tata incepe concediul de crestere si ingrijire copil undeva pe la mijlocul anului 2011 cu optiunea de un an. Pentru anul 2011 i ... (vezi toată discuția)
Vechime, paternala. hdm hdm -se acorda vechime în muncă pe perioada concediului paternal? (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca concediul pentru ingrijirea copilului este considerat vechime in munca pentru calcularea transei de vechime conf.ccm pe unitate. Nu ... (vezi toată discuția)