avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxã judiciarã de timbru - valoare obiect
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxã judiciarã de timbru - valoare obiect

Bună ziua, stimaţi colegi.
Am nevoie de ajutorul dumneavoastră, într-o speţă mai complexă, dacă aveţi bunăvoinţa şi timpul necesar.
Astfel, am primit adresă din partea instanţei, cu privire la obligaţiile pe care le avem de îndeplinit, în care ni se solicită:
"cu menţiunea să indice valoarea obiectului fiecărui capăt de cerere şi modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare şi valoarea impozabilă a imobilului;... să achite taxa de timbru provizorie în cuantum de 2.643,08 lei pentru capătul 1 de cerere, 100 pentru capătul II, 2.307,12 lei pentru capătul III şi 20 lei pentru capătul IV".
Dacă, în ceea ce priveşte capetele I şi II, am înţeles cum a stabilit instanţa taxa de timbru, în privinţa celorlalte 2 capete de cerere, nu pot să-mi dau seama , însă pe mine mă interesează strict capătul 3 de cerere.
Redau cele 4 capete de cerere, pentru a vă putea exprima o opinie concretă:

(i) constatarea nulităţii contractului de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager şi clauză de întreţinere, autentificat sub nr. ..., la data de ...., de către Biroul Notarial ...., potrivit dispoziţiilor (i) art. 2256 raportate la art. 2247 Cod Civil și (ii) art. 1665 alin. (1) Cod Civil;
(ii) constatarea revocării voluntare exprese a Testamentului autentificat sub nr. ...., de către Biroul Notarial ....., în conformitate cu dispoziţiile art. 1051 Cod Civil;
(iii) completarea masei succesorale rămase de pe urma defunctului B.C., cu dreptul de proprietate asupra imobilului – apartamentul nr. .... – situat în Bucureşti, Str. .... nr. ..., Bl. ..., Sc. .., Et. .., Sector ..., compus din 1(una) cameră de locuit, dependințe și balcon, având o suprafață totală de 35,52 mp, cota parte de 0,68% din părțile și dependințele comune ale blocului și cota parte de teren aferent de 4,78 mp şi, în consecinţă,
(iv) completarea certificatului de moştenitor legal nr. ......., emis de către B.N.P. ......, la rubrica ”masa succesorală-bunuri imobile”, cu dreptul de proprietate asupra imobilului – apartamentul nr. ... – situat în Bucureşti, Str. ......., Bl. ..., Sc. .., Et. ...., Sector .., compus din 1(una) cameră de locuit, dependințe și balcon, având o suprafață totală de 35,52 mp, cota parte de 0,68% din părțile și dependințele comune ale blocului și cota parte de teren aferent de 4,78 mp."

Or, după părerea mea, acest capăt de cerere este accesoriu celui principal, fiind scutit de la taxa de timbru, conform art. 3 alin. (2) lit. a) teza a doua din O.U.G. nr. 80/2013.
Ce sfaturi îmi daţi?
Cu stimă.

Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 11:30, 5 Octombrie 2013
As avea cateva observatii, rezultate din formularea petitelor actiunii. In opinia mea, capatul 3 de cerere nu este admisibil, intrucat completarea masei succesorale depinde de un eveniment viitor si nesigur ca indeplinire- admiterea capatului1 de cerere, pe de o parte si pe de alta parte deoarece el se poate rezolva pe cale notariala dupa admiterea sa de catre instanta, neexistand vreo opozitie la succesiune. La fel si pentru capatul 4 de cerere. Insa, revenind la problema expusa, intr-adevar acest capat de cerere pare a fi accesoriu, raportat la capatul 3....Mda, este mai complicate speta pentru ca ati solicitat totul dintr-o "lovitura", iar instanta nu a inteles exact ce anume pretindeti, de aici rezultand si dispozitia de plata a taxei de timbre in cuantumul acela...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model cerere apel dupa ncpc ce v-a fi depusa inainte de primirea hotararii complete si motivate a instantei de fond catalina.p catalina.p Doresc un model de declarare apel pt o cauza civila dupa NCPC ( nu cred ca ar fi mare diferenta ), inainte ca sa primesc /sa mi se comunice la domiciliu ... (vezi toată discuția)
Intabulare spatii comune condominium ? turbo20010 turbo20010 Salut. De curand am cumparat un apartament, iar in contract scria asa : \"Se vinde dreptul de proprietate pentru : - apartamentul nr. 5, situat in ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar consuela1069 consuela1069 Buna ziua As dori daca se poate sa imi explicati va rog solutia de mai jos. (nu am studii de specialitate dar as vrea sa inteleg) ... (vezi toată discuția)