avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie materiala

Buna ziua!
Lucrez ca referent la un CAR pensionari, am contract de munca pe nedeterminata, cu contract garantie materiala de 280/luna desi venitul meu brut este de 800 lei, iar acum sunt obligata sa fac un al doilea contract de garantie materiala suplimentara imobiliara prin notar. Sotul meu nu este de acord sa giram cu apartamentul. Ma pot obliga, desi nu eu am semnat pentru gestiune eu sunt economist, ma ocup de tot ce inseamna documente financiare si le tin locul celor doua colege casiere concediul de odihna al dlor. Mentionez ca sunt amenintata ca daca nu girez cu imobilul mi se desface contratul de munca?
Va multumesc! Astept un raspuns legal.
Cel mai recent răspuns: marculescu , utilizator 13:24, 6 Octombrie 2013
Legea nr.22/1969
Art. 10. - Gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar.
Ministerele si celelalte organe centrale stabilesc, in functie de natura si valoarea bunurilor gestionate, plafoanele valorice si conditiile in care este obligatorie si constituirea unor garantii suplimentare, constind din:
a) afectarea unor bunuri imobile sau bunuri mobile de folosinta indelungata, proprietate a gestionarului sau a unor terti, pentru garantarea fata de organizatia socialista, a acoperirii pagubelor ce s-ar cauza de gestionar;
b) obligatii asumate de terti fata de organizatia socialista de a acoperi pagubele ce s-ar cauza de gestionar, fie integral, fie pentru o suma determinata.

Garantia suplimentara prevazuta la alineatul precedent poate fi constituita si in numerar.

Ministerele si celelalte organe centrale pot extinde, in functie de natura si valoarea bunurilor, obligatia de a constitui garantii in conditiile prezentului capitol si asupra altor categorii de angajati care minuiesc bunuri, cu exceptia celor ce primesc bunuri spre a le folosi in indeplinirea atributiilor de serviciu.

Nu este obligat sa constituie garantie cel care inlocuieste temporar un gestionar sau cel caruia i se incredinteaza o gestiune pe o perioada de cel mult 60 zile pina la numirea unui gestionar.

Art. 18. - In vederea constituirii garantiei suplimentare, imobilele se evalueaza in conformitate cu dispozitiile legale privind modul de stabilire a despagubirilor pentru terenurile si constructiile care trec in proprietatea statului prin expropriere.

Bunurile mobile se evalueazala 50 % din pretul de vinzare cu amanuntul. In cazul in care bunurile mobile nu au pret de vinzare cu amanuntul, evaluarea se face de organizatia socialista in favoarea careia este constituita garantia, care va consulta, in caz de necesitate, organele de specialitate.

Art. 19. - Pentru bunurile imobile constituite garantie, organizatia socialista va cere inscriptia ipotecii, care se va dipune pe baza cererii si a contractului de garantie.

Bunurile mobile constituite garantie ramin in folosinta gestionarului sau a tertului garant, dupa caz, si nu vor putea fi instrainate fara instiintarea prealabila a organizatiei socialiste.

In cazul in care bunurile constituite garantie sint urmarite silit de alti creditori, gestionarul sau tertul garant, dupa caz, este obligat sa instiinteze de indata organizatia socialista.

In situatia in care tertul garant n-a facut aceasta instiintare, el ramine obligat sa acopere pagubele ce s-ar cauza de gestionar in limita valorii bunurilor constituite garantie.

Orice micsorare a garantiei atrage obligatia reintregirii de indata a acesteia.
Multumesc! Legea am citit-o, cred ca am solicitat gresit un raspuns legal, de fapt am nevoie de un sfat, o portita sa ma apar....sa-mi salvez jobul abia gasit...
Nu exista niciun act normativ care sa prevada ca lipsa constituirii unei garnatii suplimentare conduce la incetarea raportului de munca.

Legea este clara in aceasta privinta, si anume : nu este obligat sa constituie garantie cel care inlocuieste temporar un gestionar sau cel caruia i se incredinteaza o gestiune pe o perioada de cel mult 60 zile pina la numirea unui gestionar.

Multumesc!
Va doresc
O saptamana placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie angajare Radul Radul Buna ziua. Am fost la un interviu pentru postul Agent vanzari. Am fost acceptat si mi se cere o ipoteca de 60. 000 lei. precizez ca mi s-a spus de aceasta ... (vezi toată discuția)
Garantie suplimentara gestionar nikole tablet nikole tablet Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Pot solicita unui angajat gestionar la angajare o garantie suplimentara a unui bun? Gestiunea este destul de ... (vezi toată discuția)
Va rog, ajutor! ContSters103173 ContSters103173 am nevoie , urgent, de legea nr.22/1969.am incercat sa o descarc pe net, dar nu am reusit. va multumesc! (vezi toată discuția)