avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum pot afla daca sunt urmarit prin Interpol?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum pot afla daca sunt urmarit prin Interpol?

Buna seara.

In urma cu cativa ani am facut tampenia de a insela cativa cetateni americani impreuna cu 2 prieteni. Evident am fost prins, anchetat si judecat, pedeapsa pentru complicitate fiind cu suspendare (fara supraveghere). 2 dintre acesti cetateni au cerut sa li se returneze banii pierduti, ceea ce s-a si intamplat sub forma achitarii prejudiciului. Restul de 3 nu au solicitat nimic. Am platit inclusiv cheltuielile judiciare.

Zilele trecute am vazut la televizor cazul romanului care a fost anchetat si judecat pentru "spargerea" unor servere americane si care a fost retinut in slovenia, fiind dat in urmarire prin interpol de catre autoritatile americane, desi in romania avea o pedeapsa definitiva cu suspendare. Si asta in conditiile in care, din ce am inteles, nu poti fi judecat si condamnat pentru aceeasi fapta in 2 tari diferite, dar se pare ca acest aspect de drept international nu i-a impiedicat pe americani. Tot la tv am vazut ca motivul arestarii ar fi neachitarea prejudiciului, dar nu stiu daca pentru asa ceva poti fi dat in urmarire prin interpol.

Eu intentionez sa plec in curand (2-3 saptamani) din tara pentru a munci legal cu contract in ue. Si eu am o pedeapsa cu suspendare (in perioada careia inca ma aflu), singura diferenta este ca infractiunile informatice la care am fost complice au fost indreptate impotriva unor cetateni si nu a unor institutii ale statului asa cum este cazul respectivului roman. O alta diferenta este ca eu am participat la achitarea prejudiciului solicitat in vreme ce respectivul nu a platit nimic. In cazul meu nu a facut nimeni nicio cerere de extradare, in cazul respectivului nu stiu cum a stat situatia, dar din cate am inteles nu i-a solicitat nici lui nimeni extradarea deoarece acordul de extradare semnat acum foarte mult timp de ambele tari nu includea si infractiuni informatice.

Imi puteti spune va rog cum pot afla 100% daca este sau nu in regula sa ies din tara fara a risca vreo arestare? Pot face vreo adresa catre interpol in care sa intreb daca figurez in baza lor de date? Sa iau cu mine hotararea definitiva tradusa in engleza si autentificata international? Pot verifica undeva daca pe numele meu exista vreun mandat de arestare "uitat" ? Stiu ca nu exista mari asemanari intre cazul meu si al lui, dar de vreme ce in ambele e vorba de infractiuni informatice si de "american", ca e cetatean sau institutie, as vrea sa stiu dinainte ce intorsatura poate lua situatia.

Cum sa procedez pentru a fi 100% sigur ca in loc sa ajung la locul de munca nu ajung arestat si apoi extradat?

Va multumesc

PS: Am cautat pe situl interpolului dupa numele respectivului (victor faur) la categoria "wanted persons" si nu apare absolut nimic. Nu stiu cum functioneaza situl - daca in momentul in care exista un mandat de arestare care este indeplinit dispare numele de pe site, nu am idee nici daca aparea numele lui inainte de arestare. Banuiesc ca daca stia ca exista un mandat pe numele lui nu ar mai fi iesit din tara.

Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau opinie.

PPS: M-am cumintit definitiv dupa cele intamplate, nu-mi mai trebuie in viata mea vreun ban nemuncit asa ca va rog, pe cat posibil, sa imi oferiti sfaturi sau pareri axate mai mult pe o posibila rezolvare a dilemei in care ma aflu si nu foarte mult pe dojeniri si pe "ai facut-o acum trage-o, asta e".
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2013
mechanic, utilizator
Sunati la Politie si va lamuresc ei !
Dvs. ati fost deja condamnat de justitia americana, pe cand celalat fusese condamnat de cea romana, fara ca sa stie, probabil, ca este judecat si in America. Parerea mea estse ca in cazul dvs. nu mai este nici o problema.
Buna seara. Va multumesc pentru raspunsuri.

Cred ca am fost inteles gresit: eu nu am fost condamnat de justitia americana, ci de cea romana. Asadar intrebarea mea ramane inca valabila: cum pot afla daca prin absurd sunt dar in urmarire prin interpol desi faptele au fost comise acum foarte multi ani si sentinta definitiva este de acum 2 ani? Poate parea o intrebare fara rost (pentru unii)l, dar nu mereu toate lucrurile sunt asa cum ar trebui si dupa cele intamplate cu respectivul consider ca e bine sa intreb.

Daca rog un politisit sa verifice poate fi considerata vreo abatere pentru el/infractiune pentru mine acest lucru? Pot depune undeva o cerere si sa mi se dea un raspuns? Cat despre sunat la politie... ei de abia se deranjeaza sa vina atunci cand ii sesisezi pentru deranjul linistii publice, dar sa imi dea mie un raspuns prin telefon (tind sa cred ca a fost un raspuns ironic si nelalocul lui).

Probabil ca sansele ca raspunsul sa fie pozitiv sunt extrem mici, dar "destul de mici" nu este echivalent cu un raspuns negativ.

Puteti sa ma ajutati va rog cu un sfat mult mai concret?

Multumesc

PS: Pentru cei care din lipsa timpului citesc printre randuri si e posibil sa interpreteze gresit mesajul meu: nu caut sfaturi pentru comiterea unei infractiuni, nu incerc sa ma sustrag vreunei executari de pedeapsa, am o sentinta ramasa definitiva acum 2 ani.

Pur si simplu incerc sa evit o eventuala neintelegere, care desi in final s-ar finaliza favorabil pentru mine, in momentul asta ar insemna pierderea unui loc de munca cu contract, probabil bani si timp irosit. Pentru ca desi in dreptul international o persoana nu poate fi judecata in 2 locuri diferite pentru aceeasi fapta pana s-ar clarifica situatia ar trece destul timp si bani de avion sa ma intorc din usa nu am. De bani de avocat pe acolo nu mai zic.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
mechanic, utilizator
Daca erati dat in urmarire prin Interpol, erati deja arestat in Romania. Asa ca ma gandesc ca din moment ce nu ati fost arestat, nu ati fost dat astfel in urmarire. Nu stiu daca asta e 100% sigur, dar in general urmarire internationala inseamna ca sunteti cautat si in Romania, nu numai in alte state din UE.
BIU

Alte discuții în legătură

Persoana urmarita maria1945 maria1945 Cum poate afla o persoana care este pusa sub urmarire generala pe teritoriul Romaniei, daca este urmarita si international?( sau interpol)? Multumesc (vezi toată discuția)
Urmarire internationala dyenutza dyenutza am si eu o rugaminte la dumneavoastra...am o cunostinta care a luat o pedeapsa de 4 ani cu executare pt furt calificat...si a reusit sa plece din tara pana sa ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu executare dodorel62 dodorel62 Doresc sa stiu , daca o persoana din Romania este condamnata in Spania definitiv la 4 ani cu executare pentru bataie si are timp de 4 ani interdictie pe ... (vezi toată discuția)