Buna ziua. Logodnicul meu are de ispasit o pedeapsa de 3 ani pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri. As dori sa stiu, daca este posibil, dupa cat timp poate sa ceara eliberarea conditionata daca are un comportament corect si iese la munca. Tin sa precizez ca este prima abatere, nu a fost retinut pe parcursul investigatiei, are facultate si master terminat. In urma a ceea ce am citit pe internet nu am inteles exact cand poate sa iasa conditionat de aceea va rog, daca doriti, sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc anticipat. O zi buna.
ART. 59 c.p.
Liberarea condiţionată
După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.
Multumesc. 2/3 din pedeapsa adica calculez anul de puscarie 12 luni sau 8 luni? Pentru ca daca as calcula 12 luni anul ar fi toata pedeapsa 3*12= 36 si atunci 2/3 ar fi 24 de luni ( 2 ani)...iar daca ar fi 8 luni anul de puscarie ar fi 3*8=24 si atunci 2/3 ar fi 16 luni ( adica in ani normal dupa 1 an si 4 luni)... Nu stiu daca am reusit sa explic corect :)
Calculul corect al fractiunii de 2/3 din 3 ani, este de 2 ani (24 de luni). Dar daca a fost retinut (24 ore) si/sau arestat preventiv, perioada retinerii (o zi) si/sau a arestului preventiv se scade din pedeapsa totala de 3 ani.
Anul de detentie
stefana20
Am si eu o intrebare stiti cumva daca exista vreo legea penala care sa echivaleze anul de detenti de la 8 luni la 6luni? si daca da care este aceea? Si daca ... (vezi toată discuția)