avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de trecere

Am si eu o problema !
Am cumparat in 2001 un teren pe o alee de acces unde au acces 4 familii.
Am construit o casa cu autorizatie etc totul fiind legal , acum fiind si in evidenta primariei cu acest imobil.
Acum 1 luna un vecin m-a actionat in judecata cum ca eu i-am ocupat 1.5 mp de teren.Acest teren a fost lasat in urma cu 10 ani de catre acest veci la aleea de acces iar mutarea gardului sau ar duce la imposibilitatea accesului la garajul casei mele .
Are dreptate acest vecin sa-mi blocheze accesul la garajul meu?
Mentionez ca terenul meu este intabulat .
Cel mai recent răspuns: Yahve , utilizator 09:19, 12 Mai 2005
In cazul de fata se pare ca este vorba de o servitute de trecere.
Reglementarea acestei servitutii se regaseste in art. 616 c. civ. conform caruia "proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorirea de a despagubi, in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona."
Prin loc infundat trebuie sa intelegeti un loc ce este inconjurat de alte proprietati diferite fara ca proprietarul sa aiba iesire la calea publica ori aceasta iesire sa prezinte inconveniente grave ori sa fie chiar periculoasa.
Proprietarul terrenului aservit (vecinul dv) poate pretinde de la proprietarul fondului dominant (dv) numai despagubiri in raport cu pagubele pe care i le-ati fi putut cauza prin intrarea in proprietatea sa cu 1,5 mp, nu si teren in compensatie. Potrivit art. 618 c. civ, actiunea ce are ca obiect despagubirile pretinse este supusa prescriptiei, fiind posibil ca in cazul dv sa fie prescrisa.
Dv. nu ati precizat ce natura are cererea prin care vecinul v-a chemat in justitie.......este cumva o actiune in revendicare? sau o actiune in pretentii (sa-i platiti despagubiri pentru terenul ocupat prin aceasta servitute de trecere)?
Cam asa ar sta lucrurile la o prima vedere. Daca analiza situatiei s-ar face cu actele in fata ar fi posibil sa se descopere situatii noi, nesesizabile in prezent.
Succes, Av. Cristina Gheorghe
Intai de toate va multumesc pt raspuns.
Ceea ce scrie in citatia care am primit-o de la tribunal este ca EU AM OCUPAT ACEA SUPRAFATA si cere instantei sa il puna in posesie , dar ACEA SUPRAFATA ESTE LASATA DUPA CUM AM MAI PRECIZAT LA ALEEA DE ACCES , nu se afla in curtea mea .
Suprafata ocupata de mine este exact aceeasi cat in actul de vanzare cumparare prin care eu am intrat in poseseia acelui teren.
Acest vecin spune ca gardul construit in anul 1995 este PROVIZORIU . Mentionez ca gardul este cu bordura de beton si cu stalpi metalici in grosime de circa 150mm .Eu am cumparat terenul cu gard construit in continuarea gardului acestui vecin.
Din cate stiu acest vecin nu are autorizatie de constructie pentru gard si din ceea ce am citit in Legea 50 referitoare la constructii acest tip de gard nu intra in categoria constructiilor provizorii.
Mai mult , cel de la care am cumparat a avut si el o anumita portiune din acea alee de acces .
Cu multumiri
Din cate inteleg de la dv. vecinul a formulat o actiune in revendicare......... In cazul actiunii in revendicare se ajunge la compararea titlurilor de proprietate si se da castig de cauza celui mai bine caracterizat. Dumneavoastra puteti depune la primul termen, odata cu intampinarea la cererea reclamantului, si o cerere reconventionala prin care sa invocati servitutea de trecere de care aminteam ieri. Asta daca nu a trecut primul termen. Chiar daca a trecut acest termen o puteti formula totusi, sanctiunea pentru nedepunerea in termen fiind disjungerea cererii dv. de prezentul dosar si judecarea separat. Daca instanta considera ca are o legatura puternica cu fondul poate totusi sa retina cererea spre judecare impreuna cu cererea principala formulata de reclamant.
Tinem legatura!
Av. Cristina Gheorghe

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcare proprietate Ahernar Ahernar Am o problema destul de ciudata . Acum 4 ani am cumparat o casa avand curte comuna cu vecinul din spate . Toate actele sunt ok , au fost verificate de o ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere - ce înseamnã "cale publicã" adrian_i adrian_i Conform art 616 din Codul Civil \"Proprietarul al cãrui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la [b]calea publicã[/b], poate reclama o ... (vezi toată discuția)
Servitute ONU EMIL ONU EMIL Detin un teren cu acces la asfalt 17m si lung. 138 m.Intre acest teren si urmatorul proprietar exista o fasie de 3m lasata ca acces de un proprietar care ... (vezi toată discuția)